Intraduralni ekstramedularni spinalni meningeom nivoa Th3–Th4 kod 83 godine stare pacijentkinje - Vjeran Saratlić; Vesna Ivanišević; Sanja Marić; Radmil Marić; Branislava Ćurčić (Биомедицинска истраживања, 2017)
Uvod. Meningeomi rastu sa unutrašnje strane duralnog omotača koji obavijajukičmenu moždinu, ali izvan nervnih korijenova i čine drugi najčešći intraduralniekstramedularni spinalni tumor. Uobičajeno, meningeomi su benigni,sporo rastu i mogu proći godine dok se pojave prvi neurološki simptomi.Spinalni meningeomi se javljaju najčešće u starosti od 50 do 70 godina i devetputa su češći kod žena nego kod muškaraca.Prikaz bolesnika. Pacijentkinja starosti 83 godine primljena je na neurološkoodjeljenje zbog slabosti u nogama koja traje više od četiri mjeseca. Pri prijemunije samostalno pokretna. Anamnestički se saznaje da posljednjih godinudana hoda otežano uz bolove u krstima koji se šire niz noge. Prije tri godineugrađena joj je endoproteza na lijevom kuku. Neurološki pregled je pokazaoda postoji spastična duboka parapareza više izražena lijevo, sa živahnimpatelarnim refleksom i obostrano prisutnim patološkim znakom Babinskog.Nivo ispada senzibiliteta je iznad pupka, pacijentkinja je inkontinentna. Narendgenskom snimku lumbosakralne (L/S) kičme vidljive su degenerativnepromjene sa suženjima intravertebralnih prostora, prednjim i stražnjim osteofitima.Kompjuterizovanom tomografijom torakalne i L/S kičme, bez i sakontrastom, otkriveno je postojanje intraduralnog ekstramedularnog tumorau visini Th3-Th4 koji odgovara meningeomu. Postavljene su indikacije zaoperaciju i tumor je u cijelosti odstranjen. Postoperativni tok je protekaouredno. Patohistološki nalaz je potvrdio dijagnozu meningeoma. Pacijentkinjaje poslata na rehabilitaciju i nakon tri mjeseca samostalno je stala na noge.Hoda sa hodalicom koju sve rjeđe koristi.Zaključak. Spinalni meningeomi mogu biti uspješno resecirani sa zadovoljavajućimishodom, niskom stopom komplikacija i boljim kvalitetom životačak i kada je tumor otkriven kasno sa razvijenim neurološkim ispadom.
Keywords: intraduralni ekstramedularni meningeomi; mikrohirurška resekcija; funkcionalni oporavak