Gigantska aneurizma unutrašnje karotidne arterije, mogućnosti liječenja u zavisnosti od operativnog rizika - Vesna Ivanišević; Vjeran Saratlic; Sanja Marić; Radmil Marić; Branislava Ćurčić (Биомедицинска истраживања, 2017)
Uvod. Intrakranijalne aneurizme se definišu kao gigantske ako su veće od25 mm i rijetke su intrakranijalne lezije. Obično se manifestuju znacimasubarahnoidalnog krvarenja, ili kompresivnim "mass" efektom kao tumor,epileptičnim napadom ili znacima tromboembolije. Nakon dijagnostike,kompujuterizovane tomografije i magnetne rezonance (MRI) mozga i angiografskedijagnostike, postavljaju se indikacije za mikrovaskularni klipingili endovaskularni tretman. Opisan je slučaj 78 godina stare bolesnice sagigantskom aneurizmom unutrašnje karotidne arterije (ACI).Prikaz bolesnika. Žena stara 78 godina, prvi put u životu je dobila epileptičninapad. Pacijentkinja je srčani bolesnik sa istorijom masivnog dijafragmalnoginfarkta koji je imala prije tri mjeseca. Nakon urađenog MRI mozga i MRI angiografijedokazano je postojanje gigantske aneurizme ACI desno. S obziromna kardijalni status i visok rizik za bilo koju vrstu intervencije, odlučili smose na konzervativni tretman uz praćenja, kontrolu krvnog pritiska, i redovnuinternističku terapiju, odgovarajući režim ishrane i antiepileptičnu terapiju,te kontrolnu MRI angiografiju za 6 mjeseci.Zaključak. Uprkos prikazanim velikim serijama i analizama nije donesenkonsenzus o riziku i ishodu poslije hirurškog klipinga aneurizme ili endovaskularneprocedure koji se statistički ne razlikuje značajno. Samo u posebnimslučajevima, kada je rizik za bilo koji tretman gigantske nerupturiraneaneurizme visok (godine starosti, kardijalni status), a uz činjenicu da jenjihova sklonost rupturi mala, treba se odlučiti na praćenje uz prevencijudrugih negativnih faktora.
Keywords: gigantske aneurizme; krvni sudovi mozga; hiruško liječenje; endovaskularne procedure