Primjena kontinuirane kineziterapije u liječenju ankilozirajućeg spondilitisa – prikaz bolesnika - Aleksandra Hadžiavdvić; Nikola Gavrić; Aleksandra Marković (Биомедицинска истраживања, 2017)
Uvod. Ankilozirajući spondilitis (Morbus Bechterew) je hronično zapaljensko,reumatsko oboljenje koje se odlikuje sinovitisom sakroilijačnih zglobova i sinovijskihzglobova kičmenog stuba. Cilj rada je prikazati značaj kontinuiranekineziterapije u liječenju ankilozirajućeg spondilitisa.Prikaz bolesnika. Bolesnik (muškarac, star 38 godina) sa ankilozirajućimspondilitisom se javio fizijatru zbog pogoršanja simptoma osnovnog oboljenjau smislu bolova i ograničenja pokreta te smetnji u obavljanju aktivnostisvakodnevnog života.Nakon kliničkog pregleda kod bolesnika je započetfizikalni tretman koji je sadržao analgetske procedure elektro i sonoterapiju od10 tretmana i dva mjeseca kontinuirane kineziterapije pod kontrolom fizioterapeuta.Nakon dva mjeseca, na kontrolnom pregledu bolesnik nema boloveni ograničenost pokreta i nesmetano obavlja aktivnosti svakodnevnog života.Zaključak. Kontinuirana kineziterapija je neizostavni vid liječenja bolesnika saankilozirajućim spondilitisom jer sprečava nastanak deformiteta i omogućavaublažavanje simptoma i povećanje pokretljivosti kičmenog stuba.
Keywords: ankilozirajući spondilitis; kineziterapija