Uticaj stresogenih faktora radnog mjesta na zdravlje zaposlenih u različitim nivoima zdravstvene zaštite na području Doboja - Dragana Božić (Биомедицинска истраживања, 2017)
Uvod. Rad se bavi analizom uticaja radnog mjesta na stres zaposlenih urazličitim nivoima zdravstvene zaštite na području Doboja i procjenom subjektivnogosjećaja zdravstvenih radnika prema radnom mjestu.Metode. Istraživanjem je obuhvaćeno 300 zdravstvenih radnika od kojih je127 (42,33%) iz primarne i 173 (57,67%) iz sekundarne zdravstvene zaštite.Podaci su prikupljeni u periodu maj - juni 2016. godine metodom anketiranjau zdravstvenim ustanovama na području Doboja. U analizi podaka korišćenisu t-test i χ2 - test.Rezultati. Istraživanjem je potvrđeno da ne postoji statistički značajna razlikau socio-demografskim karakteristima (pol, dob, bračno stanje, trenutni radnistaž i članstvo u strukovnim/profesionalnim udruženjima) ispitanika iz primarnogi sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, dok postoji statistički značajnarazlika u stepenu obrazovanja (p = 0,044) ukupnom radnom stažu (p = 0,002)i poziciji radnog mjesta (p = 0,020). Više od polovine ispitanika (58%) smatrada posao značajno utiče na njihovo zdravlje, a prosječne vrijednosti odgovoraispitanika iz sekundarne zdravstvene zaštite na sva pitanja o uticaju poslana njihovo zdravlje veće su u odnosu na ispitanike iz primarne zdravstvenezaštite. Oko polovine svih ispitanika izjasnilo se da radi pod velikim pritiskom,fizičku iscrpljenost zbog posla navodi 38,4% ispitanika, a 39% ispitanika svojposao "nosi sa sobom" u mislima izvan radnog vremena. Ipak, 77,0% od svihispitanika se izjasnilo da ne bi prestali raditi u zdravstvenom sektoru i kadabi to mogli, niti u zdravstvenoj organizaciji u kojoj trenutno rade.Zaključak. Stresori radnog mjesta prisutni su na oba nivoa zdravstvene zaštite.Zdravstveni radnici zaposleni u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti izloženijisu stresogenim faktorima na radu u odnosu na zaposlene u primarnoj zdravstvenojzaštiti. Značajna većina zaposlenih ne izražava negativna osjećanjaprema radnom mjestu koje obavljaju i nisu skloni promjeni radnog mjesta.
Keywords: stres na radnom mjestu; stresogeni faktori; primarni/sekundarni nivo zdravstvene zaštite