Korelacija skora dobijenog upitnikom o nesposobnosti ruke, ramena i šake sa kliničkim parametrima pacijenata na rehabilitaciji poslije traume - Teodora Talić; Sandra Grubiša Vujasinović; Igor Sladojević; Tatjana Bućma; Vjeran Saratlić (Биомедицинска истраживања, 2017)
Uvod. Region specifični upitnik nesposobnosti ramena, lakta i šake (DASHupitnik) mjeri stepen onesposobljenja kod brojnih muskuloskeletnih stanja.Cilj rada je bio ispitati korelaciju između skora dobijenog ovim upitnikom iobima ekstremiteta, obima pokreta u zglobovima i mišićnom snagom gornjegekstremiteta kod pacijenata poslije traume.Metode. Istraživanje je obuhvatalo 100 pacijenata koji su od 2009. do 2015.godine bili na rehabilitaciji poslije traume prema protokolu Zavoda za fizikalnumedicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci. Kod svih ispitanikasu na početku i po završetku terapije mjereni obim ekstremiteta, obim pokretau zglobovima gornjeg ekstremiteta, manuelni mišićni test, i korišćenjem DASHupitnika izračunat DASH skor.Rezultati. Nakon terapije, statistički značajno je smanjen obim lakta prekoolekranona (2,38 cm vs. 2,17 cm; p < 0,001), podlakta, mjereno na najdebljemmjestu (2,11 cm vs. 1,76 cm; p < 0,001), kao i šake mjereno preko metakarpalnihzglobova (1,91 cm vs. 1,74 cm; p < 0,05). Mišićna snaga se povećala nakonterapije, a ovo povećanje je bilo značajno za mišiće desnog nadlakta i mišićepodlakta i šake obostrano. Poslije terapije su povećane srednje vrijednostisvih pokreta u ramenu mada statistički neznačajno, dok je statistički značajnopovećanje zabilježeno za ekstenziju i pronaciju desnog lakta i sve pokretedesne šake. Poslije terapije prosječna vrijednost DASH skora je značajnosmanjena (107,38 vs. 75,98; p < 0,0005). Postoji negativna korelacija izmeđuDASH skora i snage mišića, obima ekstenzije, pronacije i supinacije lakta,fleksije i radijalne devijacije ručnog zgloba.Zaključak. DASH skor je dobar pokazatelj subjektivne procjene stanja kodbolesnika nakon traume gornjeg ekstremiteta.
Keywords: gornji ekstremitet; povrede; DASH upitnik; rehabilitacija