Značaj cistatina C kao faktora rizika za kardiovaskularne bolesti kod oboljelih od tipa 2 diabetes mellitus-a - Vlastimir Vlatković; Ivona Risović; Snježana Popović Pejičić (Биомедицинска истраживања, 2017)
Uvod. Kardiovaskularne bolesti (KVB) su glavni uzrok smrti kod oboljelihod diabetes mellitus-a (DM). Danas se smatra da je tip 2 DM ekvivalent koronarnebolesti, te se preporučuje intenzivna kontrola svih faktora rizika zanastanak KVB kod oboljelih od DM. Cistatin C nije samo pouzdan parametarza procjenu jačine glomerulske filtracije (Glomerular Filtration Rate, GFR) negomože biti i koristan prediktor za utvrđivanje prisustva i predviđanje nastankaKVB. Cilj rada je bio da se procijeni bubrežna funkcija izračunavanjem GFRiz koncentracije cistatina C u serumu te da se ispita korelacija cistatina C ifaktora rizika za KVB kod oboljelih od tipa 2 DM.Metode. Kod 70 ispitanika, dobi od 40-70 godina, podijeljenih u dvije grupe:40 oboljelih od tipa 2 DM i kontrolnu grupu od 30 zdravih ispitanika, procjenjivanaje bubrežna funkcija određivanjem koncentracije cistatina C u serumu,te njegova korelacija sa faktorima rizika za KVB: dislipidemijom, hipertenzijom,pušenjem, prisustvom KVB u porodičnoj anamnezi i albuminurijom.Rezultati. Analizom faktora rizika kod oboljelih od DM utvrđeno je da suvrijednosti HDL bile snižene kod bolesnika ženskog pola. Prosječne vrijednostiLDL i triglicerida bile su povišene, kao i albuminurija. Deset bolesnika saDM bili su pušači, a kod 7 od ovih utvrđeno je prisustvo KVB u porodičnojanamnezi. Vrijednosti cistatina C su pokazale statistički značajnu direktnukorelaciju sa vrijednostima albuminurije (r = 0,39, p < 0,05), sistolnim krvnimpritiskom (r = 0,33, p < 0,05) i vrijednostima triglicerida (r = 0,42, p < 0,05), astatistički značajnu obrnutu korelaciju sa vrijednostima HDL holesterola (r =-0,40, p < 0,05). Kod oboljelih od DM uočena je smanjena bubrežna funkcija,što predstavlja dodatni faktor rizika za nastanak KVB.Zaključak. U ovom istraživanju, cistatin C je pokazao značajnu korelaciju safaktorima rizika za KVB kod oboljelih od tipa 2 DM.
Keywords: Diabetes mellitus; cistatin C; kardiovaskularna bolest