Faktori rizika za nastanak bolesti povezanе sa Clostridium difficile - Milena Dubravac Tanasković; Danijela Radulović; Biljana Mijović; Janja Bojanić (Биомедицинска истраживања, 2017)
Clostridium difficile je Gram-pozitivni, sporogeni bacil koji se danas smatrajednim od najznačajnijih uzročnika bolnički stečenih dijareja, a sva oboljenjaizazvana ovom bakterijom poznata su pod nazivom „bolesti povezane sa C.difficile" (engl. Clostriduim difficile-associated disease, CDAD). Iako učestalostovih oboljenja varira od zemlje do zemlje, na globalnom nivou se beleži značajanporast incidencije CDAD, što predstavlja veliki javnozdravstveni problem. Ciljovog preglednog rada je da se na osnovu novijih podataka iz literature ukažena najbitnije faktore rizika za nastanak CDAD. Faktori rizika za CDAD moguse podeliti u sledeće grupe: (1) lekovi (antibiotici, imunosupresivi, lekovi kojivrše supresiju lučenja želudačne kiseline i hemioterapija), (2) faktori rizikavezani za organizam domaćina (starost iznad 65 godina, komorbiditeti), (3)faktori povezani sa mikroorganizmom (sposobnost C. difficile da adherira zaodgovarajuće intestinalne receptore i produkuje toksine), i (4) faktori sredine(skoriji ili produžen boravak u hospitalnim uslovima, česte hospitalizacije).Poznavanje svih poznatih i potencijalnih faktora rizika za nastanak ovakvihinfekcija uz adekvatno sprovođenje nadzora nad njima, ključni su elementipreventivnih stategija koje mogu značajno da smanje incidenciju CDAD.
Keywords: bolesti povezane sa Clostriduim difficile; faktori rizika; bolnički stečena dijareja