Metode ispitivanja i pokazatelji kvaliteta života - Sandra Joković; Rade Đević; Snežana Vilotić; Natalija Hadživuković; Jelena Pavlović (Биомедицинска истраживања, 2017)
Procjeni kvaliteta života posvećuje se posljednjih godina sve veća pažnjakako na polju prirodnih tako i društvenih nauka. Autori iz različitih oblastipristupaju konceptu kvaliteta života iz perspektive svojih ciljeva istraživanja,tako da je i danas prisutan veliki broj definicija. Kvalitet života je na prvommjestu psihološka kategorija koja ne proizlazi automatski iz zadovoljavanjanekih osnovnih potreba, već iz cjelokupne psihološke strukture pojedincau interakciji s njegovom fizičkom i socijalnom sredinom. Procena kvalitetaživota je složena i može se zasnivati na različitom setu indikatora, koji semogu razlikovati među zemljama, kao i među regionalno-ekonomskim integracijamai organizacijama. Stoga je adekvatan izbor upitnika i najvažnijikorak u njegovoj procjeni.
Keywords: kvalitet života; procjena; subjektivni i objektivni pokazatelji