Nutritivni status kod starih osoba - Jelena Pavlović; Sandra Joković; Natalija Hadživuković; Snežana Vilotić; Rade Djević (Биомедицинска истраживања, 2017)
Starenje stanovništva, a samim tim i povećanje očekivanog trajanja životasu danas globalni fenomeni. U okviru poremećaja stanja uhranjenosti kodstarih posebno treba obratiti pažnju na pothranjenost, odnosno proteinsko-energetski deficit, nutritivnu anemiju i gojaznost. Nutritivnа anemijakod starih najčešće je posljedica nedostatka gvožđa, folata i vitamina B12, ačesto je udružena sa infekcijom ili je posljedica nekog hroničnog oboljenja.Prеvаlеncа gојаznоsti imа stаlаn porаst i prеdstаvljа znаčајаn zdrаvstvеniprоblеm u vеćini industriјаlizоvаnih zеmаljа. Proces nutritivne njege morada bude kontinuiran, a procjena nutritivnog statusa, otkrivanje faktora rizikaza malnutriciju i pravovremena primjena odgovarajućeg liječenja doprinosesmanjenju morbiditeta, mortaliteta, troškova liječenja i poboljšanju kvalitetaživota starih osoba.
Keywords: nutritivni status; procjena; stare osobe