Karakteristike prvog seksualnog odnosa kod adolescenata - Marjana Bogdanović; Čedomir Šagrić; Olivera Radulović; Sonja Antonijević (Биомедицинска истраживања, 2017)
Uvod. Najveći broj ljudi postaje seksualno aktivno tokom adolescencije.Uzrasna granica stupanja u seksualne odnose se pomera ka sve mlađimadolescentima što uzrokuje brojne poremećaje seksualnog, reproduktivnogi opšteg zdravlja. Cilj rada je bio da se utvrdi uticaj polnih i uzrasnih razlika,kao i razlika koje potiču od tipa škole, uspeha u školi i mesta stanovanjaanketiranih učenika na stupanje u prvi seksualni odnos.Metode. U studiji preseka uzorak je činilo 815 učenika treće i četvrte godinesrednje škole na teritoriji Nišavskog okruga tj. 10% od ukupne populacije srednjoškolacatog uzrasta. U istraživanju je korišćen originalni anketni upitnik,a anketiranje je bilo anonimno. Za proveru hipoteza korišćen je Pearson-ovχ2 test i Fisher-ov test egzaktne verovatnoće.Rezultati. Seksualni odnos imalo je 42,36% učenika, više mladića nego devojaka(51,75% mladića i 33,1% devojaka). Posmatrano po uzrastu, manjeje sedamnaestogodišnjaka (31,68%) nego osamnaestogodišnjaka (53,11%)imalo seksualni odnos. Seksualni odnos imala je skoro trećina gimnazijalaca(32,73%) što je manje nego u populaciji učenika stručnih škola (44,69%). U prviseksualni odnos planirano je ušlo 34,88% sedamnaestogodišnjaka i 51,42%osamnaestogodišnjaka. Više je gimnazijalaca koji nisu koristili nikakvu zaštitu(29,63%) nego učenika stručnih škola (26,13%). Prezervativ je koristilo znatnoviše učenika stručnih škola (63,07%) nego gimnazijalaca (50%) i više mladića(65,22%) nego devojaka (54,48%).Zaključak. Značajan uticaj u započinjanju seksualnog života imaju pol i uzrastispitanika, tip škole, bolji uspeh učenika i gradska sredina.
Keywords: adolescenti; seksualno zdravlje; reproduktivno zdravlje; prvi seksualni odnos