Bolničke infekcije - znanja, stavovi i informisanost učenika i studenata zdravstvenog smjera - Ljubiša Kucurski; Boris Baković; Jelena Mumović; Amela Gušo; Stana Tomić; Sanja Gojković (Биомедицинска истраживања, 2017)
Uvod. Intrahospitalna infekcija (IHI) je svaka infekcija koja je nastala kod bolesnika,osoblja, učenika ili studenata u bolnici ili u nekoj drugoj zdravstvenojustanovi, a koja nije bila prisutna, niti je bolesnik bio u inkubaciji na prijemu.Cilj rada je bio da se procijeni i uporedi znanje studenata zdravstvene njegei učenika srednje medicinske škole o IHI.Metode. Studija presjeka je sprovedena u decembru 2015. godine anonimnimupitnikom koji je sadržao 21 pitanje. Ispitana su 72 učenika 3. i 4. razredaMedicinske škole u Foči i 43 studenta 3. i 4. godine Medicinskog fakulteta uFoči, odsjek za Zdravstvenu njegu, koji su na dan anketiranja prisustvovalinastavi.Rezultati. Definiciju IHI znalo je 12,5% anketiranih učenika, a 79,1% studenata(p<0,001). Većina anketiranih učenika i studenata je poznavala rezervoareIHI (73,6% vs. 93%; p=0,061), ali je manji procenat učenika nego studenataznao posljedice IHI (50% vs. 81,4%; p=0,006). Studenti (93%) bolje poznajumjere prevencije IHI od učenika (75%) (p=0,225). Statistički značajna razlikaizmeđu učenika i studenata postoji u sprovođenju mjera predostrožnostitokom vježbi (84,72% vs. 58,14; p=0,003) ali se grupe neznačajno razlikuju uznanju o značaju upotrebe rukavica. Veći procenat studenata od učenika jeimao predavanja o IHI (95,35% vs. 44%; p< 0,001).Zaključak. Veći procenat studenata zdravstvene njege zna definiciju i posljediceIHI u odnosu na učenike medicinske škole, dok je poznavanja mjera prevencijepodjednako, kao i sprovođenju mjera predostrožnosti prilikom izvođenjavježbi.
Keywords: intrahospitalne infekcije; anketa; studenti; učenici srednje škole