Učestalost i simptomatologija izmijenjene vaginalne flore kod žena na području opštine Foča - Danijela Stanković; Rada Mrgud; Ružica Lukić; Miroslav Ristanović; Slobodanka Đukić (Биомедицинска истраживања, 2017)
Uvod. Bakterijska vaginoza predstavlja poremećaj u sastavu vaginalne floreu smislu smanjenja broja laktobacila, a predominacije anaerobnih bakterijaGardnerella vaginalis, Atopobium vaginae i Mobiluncus spp. Najčešći simptomudružen sa bakterijskom vaginozom je rijedak, homogen, mliječno bijeli ilisivkast vaginalni sekret, neprijatnog mirisa. Cilj rada je određivanje učestalostii simptomatologije izmijenjene vaginalne flore kod žena u reproduktivnomperiodu iz područja opštine Foča, Republika Srpska.Metode. Ispitivanje je obuhvatilo 100 žena u reproduktivnom periodu, pričemu trudnice nisu uključene u ovu studiju. Na direktnom preparatu obojenompo Gram-u, koristeći sistem bodovanja po Nugent-u, dijagnostikovana jeizmijenjena vaginalna flora. Na osnovu anamnestičkih podataka utvrđivalismo da li se pojedini simptomi češće javljaju u grupi ispitanica sa izmijenjenomvaginalnom florom (bakterijska vaginoza i intermedijerna flora) u odnosu nažene sa normalnom vaginalnom florom.Rezultati. Koristeći sistem bodovanja po Nugent-u bakterijska vaginoza jedijagnostikovana kod 22% ispitanica, intermedijerna flora je nađena kod 18%ispitanica, dok je njih 60% imalo normalnu vaginalnu floru. Kod ispitanicasa dijagnostikovanom bakterijskom vaginozom najčešći simptom je biopojačan sekret. Obradom podataka utvrđeno je da nema statistički značajnerazlike u učestalosti ispitivanih simptoma (pojačan sekret, peckanje, svrab)kod ispitanica sa izmijenjenom vaginalnom florom u odnosu na ispitanicesa normalnom vaginalnom florom. Asimptomatska bakterijska vaginoza jedijagnostikovana kod 4 (18,2%) ispitanice.Zaključak. Izmijenjena vaginalna flora, u vidu bakterijske vaginoze ili intermedijerneflore dijagnostikovana je kod 40% ispitanica. Među ispitanicama sadijagnostikovanom bakterijskom vaginozom najčešći simptom je bio pojačansekret ali nisu uočene značajne razlike u učestalosti simptomatoma kodžena sa izmijenjenom vaginalnom florom u odnosu na žene sa normalnomvaginalnom florom.
Keywords: bakterijska vaginoza; vaginalni sekret; vaginalna mikroflora