Kvalitet života u odnosu na radni status bolesnika sa dijabetesom - Vesna Krstović Spremo; Maja Račić (Биомедицинска истраживања, 2017)
Uvod. Dijabetes značajno utiče na radnu sposobnost i kvalitet života oboljelih.Profesionalna radna angažovanost ima uticaj na tok bolesti i kvalitet života.Cilj rada je ispitivanje kvaliteta života pacijenata sa dijabetesom u zavisnostiod radnog statusa i izloženosti zaposlenih štetnostima radnog mjesta.Metode. Istraživanje je obavljeno u Domu zdravlja Pale i Domu zdravlja IstočnoSarajevo u periodu od maja 2012. do novembra 2012. godine. Istraživanjemje obuhvaćeno 150 bolesnika sa dijabetesom oba tipa (tipa I i tipa II), a kojisu insulin zavisni u odnosu na terapijski tretman, prosječne starosti od 56,1godine. Bolesnici su prema statusu zaposlenosti podijeljeni na zaposlene inezaposlene. Za ispitivanje kvaliteta života korišten je upitnik SF-36 kao iopšti upitnik kreiran za potrebe ispitivanja. Statistička značajnost razlikaizmeđu grupa određena je primjenom χ2 testa i t-testa.Rezultati. Vrijednosti svih domena kvaliteta života kod nezaposlenih ispitanikasu manje nego kod zaposlenih, kao i vrijednosti sumarnog fizičkogskora (42.6 ± 9.8, p<0,001) i sumarnog mentalnog skora (37,5± 13,5, p=0,010).Vrijednosti domena: fizičko funkcionisanje, uloga-fizička, tjelesni bol i opštezdravlje su veće kod zaposlenih koji nisu izloženi štetnostima na radnommjestu od vrijednosti kod ispitanika izloženih štetnostima. Vrijednosti domena:vitalnost, socijalni odnosi, uloga-emocionalna i mentalno zdravlje ispitanikaneizloženih štetnostima na radnom mjestu značajno su veće od vrijednostionih izloženih štetnostima.Zaključak Radna angažovanost značajno utiče na kvalitet života oboljelihod dijabetesa, a profesionalne štetnosti dodatno negativno utiču na kvalitetživota osoba oboljelih od dijabetesa.
Keywords: dijabetes; radna angažovanst; kvalitet života; profesionalne štetnosti