Ehokardiografija u ranoj detekciji poremećaja funkcije desne komore pri promjeni volumena krvi kod bolesnika na hemodijalizi - Tamara Kovačević-Preradović; Bosiljka Vujisić-Tešić; Milan Preradović; Vlastimir Vlatković (Биомедицинска истраживања, 2017)
Uvod. Poremećaji funkcije desnog srca su prediktori loše prognoze kodpacijenata na programu hronične hemodijalize (HD). U ovoj studiji ispitivanaje validnost ehokardiografije u procjeni sistolne i dijastolne funkcije desnekomore kod pacijenata na HD.Metode. Istraživanjem je obuhvaćeno 30 pacijenata (55±11 godina) na hroničnojHD kojima su rađene standardna 2D ehokardiografija i tkivni Doppler, prijei nakon HD.Rezultati. Ispitivanje sistolne funkcije desne komore prije i poslije HD jepokazalo da su frakciona promjena površine - FAC (36%±11 vs. 34%±11,p=0,464) i amplituda sistolne pokretljivosti anulusa trikuspidne valuvle-TAPSE (25,2mm±4,8 vs. 24,2mm±5, p=0,207) bile u granicama normalnihvrijednosti, nezavisno od smanjenja ukupnog volumena krvi nakon HD, dokje frakciono skraćenje - Fs (43,8%±11,6 vs. 39,3%±13,2, p=0,014) bilo značajnomanje nakon HD, što pokazuje zavisnost ovog parametra od smanjenja cirkulatornogvolumena. Tei indeks desne komore pokazao je normalne vrijednosti,nezavisno od smanjenja punjenja desne komore nakon HD (0,59±0,44 vs.0,69±0,27, p=0,18). Evaluacija dijastolne funkcije desne komore preko brzinatranstrikuspidnog protoka (E talas, E/A) pokazala je značajno smanjenje brzinanakon smanjenja volumena poslije HD, dok je odnos brzina E/E’ (6,02±3,19vs. 5,66±1,83, p=0,599) ostao u granicama normalnih vrijednosti i nakon HD.Zaključak. Ehokardiografska procjena sistolne funkcije desne komore pomoćuFAC i TAPSE, kao i procjena globalne funkcije miokarda pomoću Tei indeksa,su pouzdane metode kod pacijenata na HD, pošto se njihove vrijednosti nisumijenjale u uslovima smanjenja cirkulatornog volumena nakon HD. Kaopouzdan parametar za procjenu dijastolne funkcije kod pacijenata na HD semože koristiti odnos brzina E/E’, koji se u ovom istraživanju nije značajnomijenjao usljed smanjenja volumena krvi nakon HD.
Keywords: funkcija desnog srca; hemodijaliza; Tei indeks; odnos E/E’