Prisustvo depresije kod bolesnika sa hroničnim subjektivnim tinitusom - Radmila Balaban; Siniša Šolaja; Branislava Ćurčić; Siniša Ristić; Miroslav Obrenović; Gabrijela Šolaja; Aleksandra Salamadić (Биомедицинска истраживања, 2017)
Uvod. Tinitus se definiše kao percepcija zvuka u ušima ili glavi bez prisutnihvanjskih izvora zvuka. Zujanje u uhu i nesposobnost bolesnika da se prilagodeovoj pojavi može da dovede do ispoljavanja emocionalnih tegoba, kao što sudepresija i anksioznost. Cilj ove studije je bio da se procijeni stepen depresivnihtegoba koje prate hronični tinitus i ispita veza između prisustva tinitusai simptoma depresije kod pacijenata sa hroničnim subjektivnim tinitusom.Metode. Studijom su obuhvaćena 73 bolesnika sa tinitusom i 47 ispitanika beztinitusa, a obje grupe su uparene po polu i uzrastu. Bolesnici su podvrgnutiotorinolaringološkom pregledu i popunili su samostalno Tinitus hendikepupitnik i Beck-ov upitnik depresije. Tonalna liminarna audiometrija je urađenakod obje grupe ispitanika.Rezultati. Audiološkim ispitivanjem je otkriveno da 7 (9,6%) bolesnika satinitusom nema oštećenje sluha, a većina (41-56,2%) je imalo nagluvost lakogstepena, dok je među ispitanicima bez tinitusa 28 (59,6%) imalo normalansluh. Bolesnici su najčešće imali visoke frekvencije tinitusa (63-86,3%), a uodnosu na intenzitet 48 (65,8%) bolesnika je imalo srednje jak tinitus (5-20 dB).Tinitus hendikep upitnikom dobijen je skor koji je klasifikaovao subjektivnidoživljaj hendikepa kao zanemarljiv kod 26 (35,6%) bolesnika, blag kod 12(16,4%), umjeren kod 23 (31,5%), težak kod 7 (9,6%) i veoma težak kod 5 (6,8%)bolesnika. Beck-ovim upitnikom depresije utvrđeno je normalno raspoloženjekod 59 (80,8%) bolesnika, odnosno kod 43 (91,5%) ispitanika bez tinitusa(U=1282.0, Z=-2.35, p<0,05). Između skorova dobijenih korišćenjem ova dvaupitnika utvrđen je visok stepen korelacije (ρ=0,436, p<0,001).Zaključak. Značajna korelacija između skorova dobijenih Tinitus hendikepupitnikom i Beck-ovim upitnikom depresije ima značaja u pristupu liječenjuovih bolesnika. Kako depresija dodatno smanjuje kvalitet života, neophodnoje da se adekvatnim tretmanom utiče na bržu adaptaciju na tinitus.
Keywords: tinitus; depresija; Tinitus hendikep upitnik; Beck-ov upitnik depresije