Mogućnosti detekcije i karakterizacije epileptogenih lezija primjenom magnetne rezonance jačine 1,5T i 3,0T - Violeta Kovačević-Dragosavljević; Davorka Katana; Dragana Grujić-Vujmilović; Siniša Vujmilović; Saša Vujnović; Zoran Vujković (Биомедицинска истраживања, 2017)
Uvod. Magnetna rezonanca (MR) je pouzdana metoda u detekciji epileptogenihlezija, ali postoje podijeljena mišljenja o dijagnostičkoj vrijednosti MRjačine magnetnog polja 3,0T u odnosu na 1,5T. Cilj rada je bio da se utvrdisenzitivnost i specifičnost MR jačine magnetnog polja 3,0T za detekciju ikarakterizaciju epileptogenih lezija u odnosu na MR 1,5TMetod. Od juna 2013. do maja 2014. godine u Zavodu za kliničku radiologijuUKC R. Srpske pregledano je 58 ispitanika na oba MR uređaja po protokolu zaepilepsiju. Nalaze su nezavisno opisivala dva radiologa i konsenzusom došlido referentnog nalaza. Upoređivanjem promjena otkrivenih na oba aparataza MR sa referentnim standardom odredili su senzitivnost i specifičnost MR1,5T i 3,0T za detekciju i karakterizaciju lezija.Rezultati. Konsenzusom su identifikovane 72 referentne, potencijalno epileptogenepromjene kod 50 bolesnika. Nije utvrđena značajna razlika u brojuidentifikovanih lezija niti u karakterizaciji lezija između dva radiologa pripregledu nalaza dobijenih na MR 1,5T i 3,0T. Podjednaka senzitivnost MR(0,986) u detekciji epileptogenih lezija u odnosu na referentni standard jezabilježena za nalaze oba radiologa i na MR 1,5T i 3,0T. Specifičnost MR udetekciji lezija je bila nešto niža kod prvog nego drugog radiologa samo na 3,0T(0,75 vs. 0,875). Senzitivnost i specifičnost MR u karakterizaciji epileptogenihlezija iznosila je za nalaze prvog radiologa 0,91, odnosno 0,87 na MR 1,5T,a 0,97, odnosno 0,75 na 3,0T. Senzitivnost (0,94) i specifičnost (0,87) MR ukarakterizaciji lezija kod drugog radiologa su bile jednake i na MR 1,5T i 3,0T.Zaključak. Nije utvrđena statistički značajna razlika u senzitivnosti i specifičnostiMR jačine magnetnog polja 3,0T u odnosu na 1,5T u detekciji i karakterizacijiepileptogenih lezija. Performanse MR kod evaluacije epilepsijeviše zavise od adekvatnog protokola i obučenosti radiologa nego od jačinemagnetnog polja MR uređaja.
Keywords: epilepsija; magnetna rezonanca; 1.5T; 3.0T