Naučno nepoštenje Prevare – najteži prekršaji etike nauke - Gordana Bogdanović; Ljiljana Vučković Dekić (Биомедицинска истраживања, 2016)
Osnovni postulat nauke je istinito, objektivno i potpuno prikazivanje rezultataistraživanja - naučno poštenje. Etički kodeks naučno-istraživačkog rada zvanidobra naučna praksa (DNP) naglašava da je pošten pristup istraživačkomprocesu u svim njegovim fazama, kao i pošten odnos prema svim učesnicima uistraživanju - prema sebi, saradnicima i konkurentima - osnovni etički principnauke, koji važi za sve naučne discipline, sve naučnike i sve nacije. Velikavećina naučnika se pridržava ovog etičkog kodeksa, ali se povremeno otkrivajunedopustive naučne prevare, od kojih su najteže fabrikovanje i falsifikovanjepodataka i plagijatorstvo (FFP trijada). Kako ovakve prevare nanose ogromnuštetu ne samo instituciji u kojoj su se desile, nego i čitavoj naučnoj zajednici,u dokumentu DNP se objašnjavaju etiopatogeneza prevara, fenomenologijai načini sprečavanja ovakvih krajnje nepoželjnih i štetnih događaja. Sa ovimetičkim kodeksom treba da se upoznaju svi članovi akademske zajednice,a pridržavanje ovih principa je obavezujuće za svakog istraživača. U ovomčlanku ukazujemo na najnovije afere otkrivene u različitim oblastima nauke,kao i na mere prevencije i sankcionisanja naučnog nepoštenja.
Keywords: prekršaji etike nauke; falsifikovanje; fabrikovanje; plagijatorstvo