Primjena autohemoterapije u liječenju hronične urtikarije - Đuka Ninković Baroš; Radoslav Gajanin (Биомедицинска истраживања, 2017)
Uvod. U liječenju hronične urtikarije, osim standardnih protokola, može bitiefikasna i primjena autohemoterapije. Cilj rada je utvrditi uspješnost autohemoterapijeu liječenju hronične autoimunske urtikarije na težinu bolesti iprosječnu dužinu trajanja hronične urtikarije kod pacijenata liječenih u našojustanovi.Metode. Ispitivana su 64 bolesnika sa hroničnom urtikarijom tokom šestnedjelja. Ispitanici su podijeljeni u dvije grupe: 28 bolesnika sa autoimunskomhroničnom urtikarijom kojima su ordinirane standardna i autohemoterapija i36 bolesnika sa idiopatskom hroničnom urtikarijom kojima je ordinirana samostandardna terapija. Terapijski uspjeh primjene autohemoterapije u liječenjuhronične urtikarije smo pratili pomoću skora težine urtikarije (engl. UrticariaSeverity Score – USS). Takođe, odredili smo prosječnu dužinu trajanja urtikarije.Za statističku analizu korišćeni su Mann-Whitney i Friedman-ov test,za nivo značajnosti razlike manje od 5%.Rezultati. Poređenjem vrijednosti USS utvrđena je statistički značajnarazlika u visini nedjeljnog USS na početku i na kraju ispitivanja kod objegrupe bolesnika: kod bolesnika sa autoimunskom hroničnom urtikarijom(χ2 = 122,130, p< 0,001) i kod bolesnika sa idiopatskom hroničnom urtikarijom(χ2 = 137,827, p<0,001). Poređenjem vrijednosti USS između grupa bolesnikatokom prvih pet nedjelja praćenja nije utvrđena statistički značajna razlika.Međutim, u šestoj nedjelji je nađena statistički značajna razlika u USS izmeđuispitivanih grupa (p = 0,032). Kod bolesnika sa autoimunskom hroničnomurtikarijom i idiopatskom hroničnom urtikarijom prosječna dužina trajanjaurtikarije približno je iznosila 20 mjeseci i nema statistički značajne razlike udužini trajanja urtikarije između grupa (p = 0,978).Zaključak. Autohemoterapija se pokazala efikasnom i uspješnom u liječenjuautoimunske hronične urtikarije u odnosu na standardne protokole liječenjahronične urtikarije, ali ne utiče na dužinu trajanja urtikarije.
Keywords: hronična urtikarija; autohemoterapija