Nejednakosti u korišćenju usluga doktora porodične medicine i doktora specijaliste u Republici Srpskoj - Janko Janković; Sladjana Šiljak; Jelena Niškanović; Slavenka Janković (Биомедицинска истраживања, 2016)
Uvod. Nejednakosti u korišćenju usluga zdravstvene zaštite postoje širomsvijeta. Cilj rada je ispitivanje uticaja demografskih, socijalno-ekonomskihnejednakosti, nejednakosti u stilu života i zdravstvenom stanju na korišćenjeusluga doktora porodične medicine i specijaliste u Republici Srpskoj, Bosnai Hercegovina.Metode. Ova studija je dio Nacionalnog istraživanja zdravlja stanovništvaRepublike Srpske provedenog 2010. godine. Od 4673 osobe uzrasta 18 i višegodina identifikovane u anketiranim domaćinstvima, 4128 je intervjuisano(1906 muškaraca i 2222 žena). Multivarijantna logistička regresiona analiza jekorišćena za procjenu uticaja različitih varijabli na korišćenje usluga primarnei specijalističke zdravstvene zaštite.Rezultati. U poređenju sa muškarcima, viši procenat žena je koristio uslugedoktora porodične medicine [unakrsni odnos (UO) = 1,34; 95% intervalpovjerenja (95% IP) = 1,13-1,60], dok je suprotno kada je u pitanju korišćenjeusluga doktora specijaliste (UO = 0,62; 95% IP = 0,49-0,77). Ljudi sa nižimobrazovanjem su posjećivali doktora porodične medicine rjeđe nego visokoobrazovani. Nema značajnih socijalnih nejednakosti u korišćenju uslugadoktora porodične medicine i specijaliste u Republici Srpskoj. Osobe sahroničnim nezaraznim oboljenjima u poređenju sa onima bez ovih oboljenjasu češće koristile usluge doktora porodične medicine (UO = 3,90; 95% IP =3,22-4,73). Muškarci i žene koji procjenjuju svoje zdravlje kao dobro su koristiliusluge doktora porodične medicine i specijaliste značajno rjeđe u odnosu naone koji procjenjuju svoje zdravlje kao loše.Zaključak. Postoje značajne demografske, socijalno-ekonomske nejednakosti,kao i nejednakosti u životnom stilu i zdravstvenom stanju osoba koje koristeusluge doktora porodične medicine i specijaliste u Republici Srpskoj. Smanjivanjenejednakosti u korišćenju zdravstvenih usluga u Republici Srpskoj jeprioritet u budućnosti.
Keywords: korišćenje zdravstvenih usluga; doktor porodične medicine; doktor specijalista; istraživanje zdravstvenog stanja; Republika Srpska