Viktimizacija i neformalni osuđenički sistem u maloletničkom zatvoru - Goran Krstajić; Gorica Vuksanović; Bojan Joksimović (Биомедицинска истраживања, 2016)
Uvod. Neformalni osuđenički sistem u maloletničkom zatvoru sadrži podgrupenastale na osnovu različitog statusa i moći. Takva podela implicira ipodelu po različitom stepenu viktimizacije za svaku od tri statusno različitepodgrupe neformalnog osuđeničkog sistema. Definisanje unutrašnje prirodeosuđeničke interakcije kroz njihovo delovanje u određenim neformalnimgrupama od suštinske je važnosti za sveobuhvatno razumevanje ovog socijalnogfenomena, kojem nije poklonjena pažnja u onoj meri koja je neophodna.Cilj istraživanja je utvrditi da li osuđenici u statusno različitim neformalnimgrupama imaju različit stepen viktimiziranostiMetode. Uzorak obuhvata 102 osuđena lica, koja se nalaze u zatvorenom tretmanuizdržavanja kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu za maloletnikeu Valjevu. Metod istraživanja je empirijski, sistematski, neeksperimentalnimetod (survey), kao i metod teorijske analize. Osnovna istraživačka tehnikaupotrebljena u procesu prikupljanja podataka je anketiranje, koje nam jeobezbedilo jednoobraznost ispitivanja i anonimnost ispitanika.Rezultati. Dobijeni rezultat viktimiziranosti za sve tri osuđeničke podgrupedokazuje da osuđenička podgrupa "vođe", koja je statusno najjača, ima najnižiprosečan procenat viktimiziranosti od 29%. Osuđenička podgrupa "kolektivci",koja je statusno ispod članova podgrupe "vođe", ima srednji prosečanprocenat viktimiziranosti od 53%. Osuđenička podgrupa "marginalci", kojaje statusno najniža ima srednji prosečan procenat viktimiziranosti od 78%.Zaključak. Na osnovu testa viktimizacije primenjenog na uzorku osuđenikau zatvorenom tretmanu, koji su pripadnici neformalnog osuđeničkog sistema,utvrđeno je da u Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike postoje razlike ustepenu viktimiziranosti između tri osuđeničke podgrupe: podgrupa „marginalci"ima najviši stepen viktimiziranosti, „kolektivci" srednji, a „vođe" najniži.
Keywords: viktimizacija; neformalni osuđenički sistem; maloletnička delinkvencija