Značaj korelacije između koeficijenta anksioznosti DASR i kardio–vaskularnog odgovora kroz praćenje vitalnih parametara kod oralno-hirurške intervencije - Lejla Ibrahimagić-Šeper; Belma Pojskić; Edin Selimović (Биомедицинска истраживања, 2017)
Uvod. Cilj istraživanja je bio da se ispita korelacija između anksioznosti vezaneza hirurško ekstrahovanje impaktiranih trećih molara, a procijenjene pomoćuNorman Corah-ovog Dentalnog koeficijenta aksioznosti i kardiovaskularnogodgovora procijenjenog kroz vrijednost vitalnih parametara.Metode. U istraživanje je bio uključen 501 pacijent, 291 muškog i 210 ženskogpola, starosti od 18 do 45 godina. Nivo anksioznosti se procjenjivao upotrebomCorah’s Dental Anxiety Scale (DAS) dan prije intervencije. Mjerenje vitalnihparametara (krvnog pritiska, frekvencija srčanog rada, frekvencija disanja) sesprovodilo dan prije intervencije, na dan interevencije i dan poslije intervencije,upotrebom digitalnog manometra koji mjeri sve tri vrijednosti istovremeno.Svako mjerenje se ponovilo po pet puta, svaka dva minuta.Rezultati. Vrijednost DAS koeficijenta (DASR) prije intervencije je bio 14,32 ±4,01. Sistolni krvni pritisak je prva dva dana mjerenja bio 131,6 i 132,6 mmHg,a trećeg dana 125,3 Hg, a slična promjena je registrovana i za dijastolni krvnipritisak (81,8; 83,0 i 75,9 mmHg). Vrijednosti pulsa su bile 88,5; 88,9 i 81,56,a frekvencija disanja 24,3, 25,1 i 20,5. Postoji statistički značajna pozitivnakorelacija između intenziteta dentalne anksioznosti procijenjene pomoćuDASR sa vrijednostima vitalnih parametara izmjerenih sva tri dana, iakosu koeficijenti korelacije između DASR i vrijednosti vitalnih parametara bilinešto manji za vrijednosti vitalnih parametara izmjerenih trećeg u odnosuna prvi dan mjerenja.Zaključak. Pozitivne vrijednosti koeficijenata korelacije ukazuju da povećanjeDASR uslovljava povećane vrijednosti svih vitalnih parametara za sva tridana mjerenja. Smanjenje koeficijenata korelacije trećeg dana mjerenja, kaoi vrijednosti mjerenih parametara predviđenih protokolom istraživanja seobjašnjava činjenicom da je oralno-hirurški zahvat završen, pa je i psihičkoopterećenje pacijenata i shodno tome ‘’odgovor’’ organizma na isto, manji.
Keywords: prevencija; anksioznost; vitalni parametri; ekstrakcija impa- ktiranih zuba