Porođaj nakon carskog reza i perinatalni ishod novorođenčadi - Radenko Ivanović; Radoslavka Lečić; Vladimir Čančar; Olivera Čančar; Dragana Puhalo Sladoje (Биомедицинска истраживања, 2016)
Uvod. Dugo vremena je u akušerstvu važio čuveni diktum Edwarda Craginaiz 1916. godine: "Jednom carski rez, uvijek carski rez". Vremenom, rukovodećise postupcima iz prošlosti i porastom broja patoloških trudnoća sa jednestrane, kao i uticajem medija i zahtjevima pacijenata sa druge strane, procenatporođaja završenih ovom operativnom metodom je u stalnom porastu. Ciljrada je da se utvrdi učestalost carskog reza i uspješnost vaginalnog porođajanakon prethodnog porođaja carskim rezom i uporedi perinatalni ishod novorođenčadirođene carskim rezom i vaginalnim porođajem nakon prethodnogporođaja carskim rezom.Metode. Opservaciona studija urađena je na Porođajnom odjeljenju Univerzitetskebolnice Foča u periodu od 1. 7. 2005. do 31. 6. 2011. godine. Ispitivanjeje obuhvatilo 206 ispitanica koje su podijeljenje u dvije grupe. GrupaA - pacijentkinje u probnom vaginalnom porođaju nakon carskog reza (n =65) podijeljene su u dvije podgrupe, A1 - pacijentkinje kod kojih je probnivaginalni porođaj uspješno završen, A2 - pacijentkinje kod kojih je u probnomvaginalnom porođaju usljed nastanka komplikacija urađen carski rez. GrupaB - porodilje kod kojih je urađen elektivni, iterativni carski rez (n = 141).Rezultati. Učestalost carskog reza u ukupnom broju od 2028 porođaja unašoj ustanovi u posmatranom periodu je 17,11%. U odnosu na ukupan brojporođaja nakon porođaja carskim rezom (vaginalni porođaji + iterativnicarski) procenat vaginalnih porođaja nakon porođaja carskim rezom iznosioje 22,33%. Povećanjem broja ovog načina porođaja smanjivao se broj ukupnih carskih rezova. Nije postojala statistička značajnost u fetalnom morbiditetu i mortalitetu (u istraživanju nije bilo mrtvorođene djece) koja bi opravdavalaponovni carski rez u aktuelnom porođaju nakon porođaja carskim rezom.Zaključak. Vaginalni porođaj nakon prethodnog porođaja carskim rezomsigurna je alternativa rutinskom ponovnom carskom rezu sa aspekta smanjenjaprocentualne stope ukupnog broja carskih rezova. Ne postoji statističkaznačajnost u perinatalnom ishodu novorođenčadi koja bi opravdavala ponovni carski rez u aktuelnom porođaju.
Keywords: porođaj; carski rez; perinatalni ishod; komplikacije