Izbor optimalne operativne procedure u liječenju povreda jetre - Božo Krivokuća; Darko Golić; Nada Banjac; Peđa Kovačević; Svetozar Krivokuća; Zoran Mavija (Биомедицинска истраживања, 2016)
Uvod. Jetra je najčešće povređivan organ u traumi. Zahvaljujući unapređenjustrategije liječenja, mortalitet kod povreda jetre je posljednjih decenija uznačajnom padu. Cilj rada je da prikaže koliko su povrede jetre kompleksanproblem koji zahtijeva multidisciplinarni pristup u dijagnostici i liječenju,a ciljevi hirurškog liječenja su kontrola krvarenja, očuvanje funkcije jetre iprevencija komplikacija.Metode. Retrospektivnom studijom je obuhvaćeno 98 bolesnika operisanihzbog povreda jetre na Klinici za Opštu i abdominalnu hirurgiju UKC BanjaLuka u periodu 2006-2016. Iz istorije bolesti su analizirani: epidemiološkipodaci, mehanizam nastanka traume, dijagnostički pristup, stepen povredejetre, ukupna težina traume, učinjene hirurške procedure, ishod liječenja ikomplikacije.Rezultati. Od 288 bolesnika koji su operisani zbog teške abdominalne traume,98 je imalo povredu jetre (33 izolovane povrede jetre, a 55 udružene povredejetre i nekog od abdominalnih organa). Tretman teških povreda jetre uključivaoje perihepatično pakovanje kod 12, suturu jetre kod 71 i neki od tipovaresekcije jetre kod 5 bolesnika. Kod 10 bolesnika učinjena je samo hirurškaeksploracija i drenaža trbušne duplje. Od 74 bolesnika, kod kojih je uzrokpovrede bila tupa trauma, umrlo je 19 (25,68%), dok su od 24 bolesnika saubodnom i sklopetarnim povredama umrla dva (8,33%) bolesnika. Mortalitetje bio značajno niži kod pacijenata s povredama I, II i III stepena u odnosuna povrede IV I V stepena (p = 0,015). Četiri (4,08%) bolesnika su imala postoperativnusepsu, 20 (20,41%) pleuralni izliv, a kod tri (3,06%) bolesnika serazvio akutni respiratorni distress sindrom (ARDS).Zaključak. Ukupni mortalitet od 21,4% u našoj studiji je bio usko povezan sastepenom težine povrede jetre, a značajno je smanjen zahvaljujući savremenimdijagnostičkim i terapijskim metodama.
Keywords: povrede jetre; hirurško liječenje; ishod; komplikacije