Insulinska rezistencija, sistemska inflamacija i aterogeni faktori rizika kod bolesnika sa koronarnom bolešću i različitim hiperglikemijskim statusom - Valentina Soldat-Stanković; Siniša Stanković; Snježana Popović-Pejčić; Gabrijela Malešević (Биомедицинска истраживања, 2016)
Uvod. Nedijagnostikovana hiperglikemija je česta kod bolesnika sa koronarnombolešću, koja je vodeći uzrok smrtnosti kod oboljelih od tipa 2 dijabetesa(T2DM). Nedovoljno je poznata povezanost blažih hiperglikemijskih stanja,kao što je predijabetes sa koronarnom bolešću. Cilj ove studije bio je uporeditikardiometabolički profil rizika i koronarne lezije kod bolesnika sa različitimporemećajima tolerancije na glukozu podvrgnutih koronarnoj angiografiji.Metode. Kod 106 bolesnika sa angiografski dijagnostikovanom koronarnombolešću, evaluiran je glikemijski status pomoću testa oralnog opterećenja glukozom(OGTT) na osnovu kojeg su klasifikovani u grupe sa normoglikemijom(NGT), predijabetesom (IGF/IGT) i dijabetesom tipa 2 (T2DM). Kod svih jeurađeno mjerenje tjelesne težine (TT), obima struka (OS), izračunat indekstjelesne mase (BMI), određeni lipidi, indeks insulinske rezistencije HOMA,insulin, hsCRP, albumin u urinu, broj signifikantnih koronarnih lezija (stenoza> 50%).Rezultati. Od 106 ispitanih bolesnika sa koronarnom bolešću 32,1% imaloje novootkriveni T2DM, 35,8% predijabetes i 32,1% normalnu tolerancijuglukoze. Nije bilo razlika između tri grupe koronarnih bolesnika u odnosuna pol, pušački status, tjelesnu masu, prisustvo hipertenzije i hereditet koronarnebolesti. Pacijenti sa T2DM u odnosu na pacijente sa normoglikemijomsu bili stariji (p = 0,036), imali veći obim struka (p = 0,028), BMI (p = 0,045) iHOMA-IR (p = 0,001). Vrijednosti ukupnog holesterola, LDL, HDL i triglicerida,hsCRP, albuminurije se nisu razlikovale između grupa. Nije nađenarazlika u učestalosti jednosudovne, dvosudovne, tro i više sudovne bolesti.Zaključak. Nađena je visoka učestalost dijabetesa i predijabetesa u populacijipacijenata sa stabilnom hroničnom koronarnom bolešću. Nađena je povezanostgojaznosti, naročito centralne, starosti i insulinske rezistencije sa T2DM, štopotvrđuje ulogu ovih faktora u nastanku bolesti.
Keywords: hiperglikemija; HOMA-IR; koronarna bolest; koronarna angiografija