Faktori koji utiču na ishod liječenja sindroma kaude ekvine - Tatjana Bućma; Zorislava Bajić; Milada Nalesnik; Tatjana Boškić (Биомедицинска истраживања, 2016)
Uvod. Grupa znakova i simptoma koji se javljaju kao rezultat oštećenja nervnihkorjenova caudae equinae smještenih u kičmenom kanalu nosi naziv sindromkaude ekvine (cauda equina syndrome). Najčešće je uzrokovana lumbalnomhernijacijom intervertebralnog diska. Klinička slika se karakteriše bolom ukrsnom, glutealnom i perinealnom regionu, bolom duž zadnje strane donjegekstremiteta, utrnulošću i motornim i senzornim deficitima na donjim ekstremitetima.Može se javiti i disfunkcija mokraćne bešike i potencije.Prikaz bolesnika. Pacijent dolazi na pregled kod fizijatra zbog jakog bola uslabinskom segmentu, koji se propagirao duž oba donja ekstremiteta praćenosjećajem slabosti, više lijevo, te nemogućnosti pražnjenja mokraćne bešike.Snimak dobijen nuklearnom magnetnom rezonancom (NMR) pokazujeprotruziju intravertebralnog diska na dva nivoa. Pacijent je podvrgnut operativnomzahvatu: Hemilaminectomia L4 l. sin et foraminotomia L5-S1 l. sin,extirpatio disci. Mjesec dana nakon operativnog zahvata provodi postoperativnustacionarnu rehabilitaciju. Na prijemu je detektovana slabost plantarnihfleksora lijevog stopala, te trnjenje u istom, nepotpuno pražnjenje bešike,nemogućnost kontrole spoljašnjeg analnog sfinktera i disfunkcija potencije.Nalaz urofloumetrije potvrdio je tešku hipotoniju detrusora mokraćne bešikekoja graniči sa atonijom. Pacijent je proveo fizikalni tretman, te dva ciklusaelektrostimulacije detrusora mokraćne bešike. Kontrolni urodinamski nalazbez značajnijih promjena u odnosu na prethodni. Nakon provedenog liječenjapacijent ima osjećaj olakšanog mokrenja, seksualna disfunkcija je manjа, snagaplantarnih fleksora je poboljšana.Zaključak. Na samom početku liječenja bili su prisutni faktori koji su ukazivalina teškoće u ishodu liječenja (hronični bol, odloženo operativno liječenje,odložena rehabilitacija). Smatramo da je poboljšanje nastupilo kao posljedicapsihološkog stanja pacijenta koji uspijeva uticati na aktivnosti sfinktera.
Keywords: sindrom kaude ekvine; retencija urina; elektrostimulacija