Ispitivanje znanja studenata medicine o faktorima rizika za metabolički sindrom - Maja Vuković; Miloš Maksimović; Srdjan Mašić; Miloš Vasiljević; Milan Kulić (Биомедицинска истраживања, 2016)
Uvod. U poslednje dve decenije neprekidno raste učestalost metaboličkogsindroma kao skupa faktora rizika za kardiovaskularne bolesti i dijabetes.Edukacija studenata o metaboličkom sindromu je od posebnog značaja zanjihov kasniji rad na njegovoj prevenciji. Cilj istraživanja je bio da ispita znanjestudenata na završnoj godini studija medicine u Foči o faktorima rizika zametabolički sindrom i proveri njihove stavove o sopstvenom zdravstvenomstanju i pojedinim zdravstvenim navikama.Metode. U istraživanju koje je sprovedeno na Medicinskom fakultetu u Fočije učestvovalo 30 studenata VI godine (stopa odgovora 96,8%). Korišćen jespecifični upitnik namenjen ovom istraživanju koji su studenti popunjavali,a na osnovu kojih su dobijeni podaci o znanju i stavovima studenata, i pojedinimzdravstvenim navikama. Procena stanja uhranjenosti je vršena naosnovu izjava o telesnoj masi i telesnoj visini, na osnovu čega je određivanostanje uhranjenosti prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije.Rezultati. Oko polovine studenata zna definiciju gojaznosti po kriterijumimaInternational Diabetes Federation (IDF). Pojedine faktore rizika koji definišumetabolički sindrom poznaje 10-47% studenata. Ne postoji razlika po polu uodnosu na znanje studenata o sopstvenim vrednostima arterijskog pritiska ikoncentraciji ukupnog holesterola u serumu. Utvrđena je visoka učestalostpušenja kod studenata oba pola (45,5% studenata i 31,6% studentkinja), astudenti muškog pola su značajno češće gojazni od studentkinja (18% vs. 0%).Zaključak. Studenti imaju određeni nivo znanja o faktorima rizika kojidefinišu metabolički sindrom, ali je to znanje neophodno poboljšati. Učestalostgojaznosti i pušenja je veća kod studenata muškog nego ženskog pola,te je neophodno implementirati stečena znanja o značaju faktora rizika zakardiovaskularne bolesti.
Keywords: metabolički sindrom; stanje uhranjenosti; znanje studenata