Upotreba alkohola kod učenika srednjih škola - Nada Letić; Tatjana Marković-Basara; Mira Spremo (Биомедицинска истраживања, 2016)
Uvod. Adolescencija protiče u znaku velikih psihičkih promjena koje su rezultatbiološkog sazrijevanja. Alkohol stvara prividnu sigurnost i može postatiznačajan psihološki stimulans, a njegovo redovnije uzimanje biće prvi korakka stvaranju psihičke, a kasnije i fizičke zavisnosti. Cilj rada je utvrđivanjeučestalosti i faktora rizika upotrebe alkohola među adolescentima.Metode. Uzorkom je obuhvaćeno 610 učenika srednjih škola u Banja Luci (360ženskog i 250 muškog pola), uzrasta od 14 do 18 godina. U istraživanju jekorišćen Upitnik o rizičnom ponašanju autora K. Berg-Kelly (Q-2000). Podacisu statistički obrađeni i analizirani.Rezultati. Od 610 ispitanih srednjoškolaca, 90% konzumira alkohol, a alkoholnikada nije probalo njih 9,8%. Statistički je značajna razlika u učestalostiupotrebe alkohola prema polu (p<0,01): muški ispitanici znatno češće upotrebljavajualkohol (95,1%) od ženskih (86,5%). Takođe, uočena je značajnarazlika u upotrebi alkohola prema uzrastu (p<0,01): srednjoškolci uzrastaod 17 do 18 godina više upotrebljavaju alkohol u odnosu na one od 15 do 16godina. Srednjoškolci koji pokazuju probleme u ponašanju češće konzumirajualkohol (p<0,01). Roditelji 59,2% srednjoškolaca su upoznati sa povremenimkonzumiranjem alkohola, a njih 38,9% to i odobrava. Ispitani srednjoškolcinajčešće upotrebljavaju vino (47,3%) i pivo (39,7%), koje nabavljaju samostalnou kafićima (46,1%) i prodavnicama (38,7%).Zaključak. Rezultati ukazuju na značajnu učestalost upotrebe alkohola ipotrebu uvođenja mjera za rano prepoznavanje i sprečavanje prvih tendencijaka upotrebi alkohola. Neophodno je uspostavljanje roditeljske kontrolei bolja kontrola sprovođenja zakona kojim se zabranjuje prodaja alkoholamaloljetnicima.
Keywords: alkohol; srednjoškolci; roditelji; rizično ponašanje