Kvalitet života pacijenata nakon implantacije totalne endoproteze koljena i medicinske rehabilitacije - Tatjana Nožica-Radulović; Milica Lazović; Goran Talić; Ristić Siniša (Биомедицинска истраживања, 2016)
Uvod. Uspješna rehabilitacija nakon implantacije totalne endoproteze koljenabi trebalo da omogući bolji kvalitet života operisanih pacijenata. Ciljevi radasu bili uporediti efekte kontinuiranog u odnosu na odloženi nastavak stacionarnerane rehabilitacije nakon implantacije totalne endoproteze koljena nakvalitet života, te procijeniti da li vrijeme čekanja na nastavak rehabilitacijeutiče na kvalitet života.Metode. Prospektivnim istraživanjem obuhvaćeno je 140 pacijenata obapola kojima je implantirana totalna endoproteza koljena zbog promjenauzrokovanih primarnim osteoartritisom. Svi pacijenti su nakon završenoghirurškog liječenja proveli ranu (akutnu) rehabilitaciju. Ispitivani pacijentisu podijeljeni u dvije grupe (obje sa po 70 pacijenata) na osnovu toga da lisu odmah nastavili stacionarnu postakutnu rehabilitaciju (eksperimentalnagrupa) ili su stacionarnu rehabilitaciju imali u odloženom vremenskom periodu(kontrolna grupa). Instrumenti procjene kvaliteta života u istraživanju suukupni skorovi WOMAC indeksa (Western Ontario and McMaster UniversitesIndex) i Oksford skora.Rezultati. U obje ispitivane grupe pacijenata vrijednosti Oksford skora iWOMAC indeksa su se visoko statistički značajno razlikovale na otpustu sarehabilitacije u odnosu na vrijednosti pri prijemu. Od otpusta do kontrolnogpregleda, eksperimentalna grupa je ostvarila veći napredak nego kontrolnagrupa za period od prijema do otpusta sa rehabilitacije (Oksford skor p<0,05;WOMAC indeks p<0,001). Nije postojala statistički značajna razlika izmeđukontrolne i eksperimentalne grupe u trajanju rehabilitacije.Zaključak. Nastavak rane rehabilitacije kod pacijenata sa učinjenom artroplastikomkoljena ima pozitivan efekat na kvalitet života.
Keywords: artroplastika; zamjena; koljeno; rehabilitacija; kvalitet života