Anatomske karakteristike arterijske vaskularizacije dorzalne strane stopala - Branislava Ćurčić; Radmil Marić; Dražen Erić; Radmila Balaban Đurević; Siniša Šolaja; Gabrijela Šolaja (Биомедицинска истраживања, 2016)
Uvod. Dorzalna strana stopala i prsti su često pod uticajem mikrovaskularnih ineuropatskih komplikacija, zbog čega je potrebno dobro razumijevanje arterijskihkarakteristika ovog predjela. Cilj rada je registrovanje mikroanatomskihkarakteristika arteria dorsalis pedis (ADP): mjesto nastanka, prečnik i anastomozenjenih bočnih i završnih grana, kao i varijacije ovih arterija.Metode. Mikromorfometrijska ispitivanja su rađena na 20 potkoljenica istopala, oba pola, starosti od 40 do 75 godina. Ispitivanje je rađeno korozionomtehnikom dobijanja vaskularnih otisaka ADP i njenih grana. Mjerenja disekcionihi korozionih preparata su obavljena okularnim mikrometrom, nakončega su preparati fotografisani digitalnim fotoaparatom, dok su detalji nadobijenim preparatima slikani pomoću stereomikroskopa i digitalne kamere.Rezultati. U svim slučajevima ADP je nastajala od arteria tibialis anterior. U25% slučajeva imala je dominatnu ulogu u izgradnji dubokog tabanskog luka.U 85% slučajeva njena prva bočna grana je bila arteria tarsalis lateralis. U 95%slučajeva završavala se sa arteria plantaris profunda i arteria metatarsalis dorsalisprima. U 100% slučajeva je postojala terminalna anastomoza između arteriadorsalis pedis i arteria plantaris lateralis.Zaključak. U svim ispitivanim uzorcima ADP je nastala kao grana arteriatibialis anterior, imala je najveći kalibar u poređenju sa ostalim arterijamadorzuma stopala i terminalno je anastomozirala sa arteria plantaris lateralis.U većini slučajeva prva bočna grana ADP je arteria tarsalis lateralis. U manjeod polovine slučajeva ADP nije davala lučnu arteriju (a. arcuata) kao svojubočnu granu, dok je u četvrtini slučajeva dominanto izgrađivala dubokitabanski arterijski luk.
Keywords: stopalo; arterijska vaskularizacija; anatomija; kadaver