Albuminurija i intima-media kompleks karotidnih arterija kao surogat markeri ateroskleroze kod pacijenata sa tipom 2 dijabetesa - Snježana Popović-Pejčić; Valentina Soldat-Stanković; Siniša Stanković; Gabrijela Malešević (Биомедицинска истраживања, 2016)
Uvod. Kliničko procjenjivanje aterosklerotskih komplikacija u tipu 2 dijabetesmelitusa (DM) je preusmjereno na otkrivanje subkliničkih oblika aterosklerozeprimjenom neinvazivnih dijagnostičkih metoda. Surogat markeri subkliničkeateroskleroze su intima media kompleks (IMK) karotidnih arterija i albuminurija.Cilj rada je bio da se analizira povezanost prisustva albuminurije idebljine IMK karotidnih arterija sa nijemom ishemijom miokarda kod pacijenatasa tipom 2 DM.Metode. Istraživanje je obuhvatilo 62 ispitanika oboljela od tipa 2 dijabetesabez istorije o prisutnosti kardiovaskularnih bolesti (KVB), starosne dobi 40-70godina. Ispitanicima je urađena ergometrija i na osnovu dobijenih rezultatao prisutnosti ishemijske bolesti srca (IBS) podijeljeni su u dvije grupe. Prvugrupu je sačinjavalo 25 ispitanika kojima je dokazana IBS, a drugu grupu37 ispitanika bez IBS. Ispitanicima je ultrazvučno izmjerena debljina IMKkarotidnih arterija i određen albumin u 24-časovnom urinu, te su dobijenevrijednosti upoređene sa rezultatima ergometrijskog testiranja u obje grupe.Rezultati. Pacijenti sa IBS su bili stariji, sa dužim trajanjem dijabetesa, dislipidemijomi višim vrijednostima HbA1c u odnosu na grupu bez IBS (p<0,05).Utvrđena je statistički značajno veća vrijednost debljine IMK karotidniharterija u grupi ispitanika sa IBS (1,08±0,17 mm) u odnosu na ispitanike bezIBS (0,78±0,17 mm) (p<0,001). U grupi ispitanika sa IBS, albuminurija je bilaprisutna kod 22 ispitanika, dok je kod ispitanika bez IBS, albuminurija bilaprisutna kod 9 ispitanika, što je statistički značajno više u grupi ispitanika saIBS u odnosu na kontrolnu grupu (p<0,001).Zaključak. Pacijenti sa povećanom debljinom IMK karotidnih arterija i prisutnomalbuminurijom imaju veći rizik od nastanka IBS.
Keywords: dijabetes melitus; intima media kompleks; albuminurija