Učestalost hidronefroze kod djece i adolescenata hospitalizovanih na Klinici za dječje bolesti Banja Luka - Ljiljana Božić (Биомедицинска истраживања, 2016)
Uvod. Hidronefroza predstavlja dilataciju bubrežne karlice i bubrežnih čašica,i nije sinonim za opstrukciju. Cilj ovog rada bio je utvrđivanje učestalostihidronefroze, njene distribucije prema polu i uzrastu, analiziranje kliničkihmanifestacija, lokalizacije i gradusa hidronefroze, kao i udruženosti sa drugimanomalijama urogenitalnog sistema.Metode. Retrospektivnom studijom obuhvaćeno je 79 pacijenata oba pola,uzrasta od 0 do 18 godina, sa dijagnozom Hydronephrosis, koji su bili hospitalizovanina Odjeljenju nefrologije, Klinike za dječje bolesti Banja Luka tokom2012. godine. Podaci su prikupljeni iz raspoložive medicinske dokumentacije.Analizirane su kliničke manifestacije, distribucija hidronefroze u odnosu na poli uzrast, lokalizaciju i stepen hidronefroze, postojanje pridruženih anomalijaurotrakta i procedure koje su vršene u toku dijagnostičke obrade pacijenta.Rezultati. Od ukupno 466 hospitalizovanih pacijenata, 16,9% pacijenata jeimalo hidronefrozu. Najveći broj je otkriven tokom prenatalnog perioda (70,9%dječaka i 29,1% djevojčica), te je utvrđeno da postoji statistički značajna razlikau broju oboljelih u odnosu na pol (p<0,001). Kod 54,4% pacijenata uzroknastanka je opstrukcija pijelo-ureteričnog segmenta, a kao najčešću kliničkumanifestaciju nalazimo infekcije urinarnog trakta po tipu Pyelonephritis acuta.Kod 81% djece prisutna je unilateralna hidronefroza, pri čemu je najviše zastupljenablaga dilatacija kanalnog sistema. Kod 39,2% ispitanika utvrđene sui druge patološke promjene urogenitalnog trakta.Zaključak. Redovnom primjenom prenatalnog ultrazvuka mogu se na vrijemeuočiti anomalije urinarnog trakta, odabrati odgovarajući terapijski pristup itime izbjeći moguće komplikacije.
Keywords: Hydronephrosis; Pyelonephritis acuta; prenatalni ultrazvuk