Socio – demografske determinante školskog uspjeha - Gorica Vuksanović; Ljiljana Rašević; Andrijana Pavlović; Ivana Zečević; Olivera Kalajdžić; Bojana Mastilo; Sladjana Ćalasan; Bojana Vuković (Биомедицинска истраживања, 2015)
Uvod. Uspjeh učenika, kao vaspitno-obrazovni fenomen škole, bio je i ostaopredmet interesovanja mnogih naučnika čiji su rezultati istraživanja imaliteorijski i empirijski karakter. To je predmet i ovog rada čiji je cilj ispitivanje ianaliziranje povezanosti socio-demografskih karakteristika učenika i njihovoguspjeha u školi. Metod. U ovom radu koristili smo dvije naučno-istraživačke metode: metodteorijske analize i empirijsko-neeksperimentalni metod. Uzorak istraživanjačini 309 ispitanika (140 dječaka i 169 djevojčica), a u svrhu eksploracije osnovnogproblema i cilja istraživanja korišten je anketni upitnik za učenike. Rezultati. Između djevojčica i dječaka postoji značajna razlika u školskomuspjehu (χ2=18,51, p=0,000) i djevojčice postižu bolji školski uspjeh od dječaka.Postoji značajna razlika u školskom uspjehu između učenika osnovnih isrednjih škola (χ2=13,48, p=0,004). Odličnih i vrlodobrih više je među osnovnoškolcima,dok je među dovoljnim i đacima koji postižu dobar uspjehviše srednjoškolaca. Mjesto stanovanja je značajan izvor razlika u školskomuspjehu (χ2=28,28, p=0,000). Najveći broj odličnih i vrlodobrih učenika je izgrada, dok je među dovoljnim i dobrim najviše učenika iz prigradskih naseljai iz sela. Postoji razlika u školskom uspjehu učenika s obzirom na obrazovanjemajke (χ2=35,93, p=0,000). Bolji školski uspjeh postižu učenici čije majke suzavršile visoku ili višu školu od onih učenika čije majke su završile srednjui osnovnu školu. Ne postoji značajna razlika u školskom uspjehu učenika sobzirom na obrazovanje oca i odnos porodice prema učenju. Zaključak. Pol, škola koju učenik pohađa, mjesto stanovanja i obrazovanjemajke predstavljaju socio-demografske činioce koji su značajno povezani sa školskim uspjehom ispitanih učenika.
Keywords: učenici; školski uspjeh; socijalno-demografska obilježja