Analiza povezanosti kriminalnog ponašanja sa demografskim, porodičnim i psihosocijalnim faktorima - Milan Novaković; Novica Petrović; Aleksandra Salamadić; Dragan Jovanović (Биомедицинска истраживања, 2015)
Uvod. Dosadašnja istraživanja dokazuju da postoji povezanost između kriminalnogponašanja i godina starosti kriminalaca, kriminaliteta i zloupotrebeakohola i droga u primarnoj porodici kriminalaca, zloupotrebe alkohola idroga samih kriminalaca, patološkog kockanja i ratnih stresova kriminalaca.Cilj rada je da se izvrši analiza povezanosti kriminalnog ponašanja sa godinamastarosti kriminalaca, kriminalitetom i zloupotrebom akohola i droga uprimarnoj porodici kriminalaca, zloupotrebom alkohola i droga, patološkimkockanjem i ratnim stresovima kriminalaca.Metode. Studija je kontrolisana, transverzalna i obuhvata štićenike Kazneno-popravnihzavoda iz Republike Srpske: 60 štićenika koji su počinili ubistvo i 60štićenika koji nisu počinili ubistvo. U svrhu eksploracije osnovnog problemakoristi se upitnik Lista opštih podataka. To je specifično konstruisana skalakoja sadrži 8 pitanja od kojih se 5 pitanja rješava zaokruživanjem DA ili NE,na jedno pitanje se odgovara upisivanjem broja, a ostala dva pitanja sadržepodgrupe određene varijable i zaokruživanjem se određuje pripadnost nekojod podgrupa.Rezultati. Poređenje dvije ispitivane grupe je pokazalo da su ubice bile značajnostarije od neubica (40 godina ubice, 34 godine neubice; p=0,003), a nije biloznačajne razlike u učestalosti alkoholizma u primarnoj porodici ispitanika(15,8% u porodicama ubica, 13,4% neubica), kao ni kriminaliteta (11,4% uporodicama neubica, 8,35% ubica), dok je narkomanija bila prisutna samo ujednoj porodici neubica. Sklonost štićenika kockanju nije se statistički značajnorazlikovala između ispitanika dvije grupe (13,3% ubica,18,35% neubica), apostoji visoko statistički značajna razlika u učestalosti alkoholizma štićenika(68,35% ubica, 36,7% neubica je u potpunoj apstineciji; p=0,001) i narkomanije(0 ubica i 5 neubica: p=0,029). Obje grupe su u visokom procentu bile izloženeratnim stresovima (56,7%).Zaključak. Zlouptoreba alkohola ispitanika i njihovih porodica, izloženostratnim stresovima mogu se povezati sa kriminalnim ponašanjem ispitanika,dok ova povezanost nije uočena između kriminalnog ponašanja i narkomanijeispitanika i njihovih porodica.
Keywords: kriminalci; kriminalitet; godine starosti; alkoholizam; narkomanija; ratni stresovi; patološko kockanje