Analiza kognitivnog deficita u subakutnoj fazi insulta: korelacija sa anatomskom lokalizacijom lezije - Zlatan Stojanović; Sanja Vukadinović Stojanović; Goran Spasojević (Биомедицинска истраживања, 2015)
Uvod: Prema radovima pojedinih autora 10% bolesnika razvija demencijunakon prvog insulta, a u slučaju ponovljenog insulta 30% bolesnika. Cilj ovograda je da se ispita zavisnost intenziteta kognitivnog deficita i morfo-anatomskelokalizacije lezije kod bolesnika u subakutnom stadijumu insulta.Metode: Istraživanje je obuhvatilo 118 osoba oboljelih od cerebrovaskularnoginsulta. Lokalizacija lezije određivana je na nekontrastnim kompjuterizovanimtomografskim (CT) snimcima debljine sloja 5 mm, a površina i obim lezijeprimjenom AutoCAD digitalne planimetrije. Psihometrijsko ispitivanje pomoćuskale za orijentaciju kognitivnog deficita (Mini Mental State Examination -MMSE) izvođeno je metodom slučajnog odabira 11-40 dana nakon insulta.Korelaciona analiza vršena je prostom linearnom/nelinearnom regresijom, iCox-ovim hazardnim regresionim modelom.Rezultati: Prema našim nalazima cerebrovaskularni insult se kod žena, uodnosu na muškarce, javlja u kasnijim dobnim skupinama (p=0,003). Površinanajvećeg poprečnog presjeka cerebrovaskularne lezije kod žena je većau odnosu na muškarce (p=0,046). Učestalost kognitivnog deficita iznosila je51,7%. Cox-ovim regresionim modelom utvrđen je veći rizik osoba ženskogpola (p=0,031), osoba starije dobi (p=0,004) kao i zavisnost kognitivnog deficitaod veće površine najvećeg poprečnog presjeka cerebrovaskularnih lezija(p=0,001). Učestalost i intenzitet kognitivnog deficita nije bila u korelacijisa anatomskom lokalizacijom i lezijama čeonog režnja (čeoni režanj/drugiregioni prosencephalona: p=0,846).Zaključak: Kao faktore rizika za pojavu kognitivnog deficita kod bolesnikasa insultom utvrdili smo: ženski pol, stariju dob i veću površinu najvećegpoprečnog presjeka cerebrovaskularne lezije. Nepostojanje korelacije izmeđuanatomske lokalizacije lezije i pojave kognitivnog deficita govori u priloguticaju nespecifičnih efekata lezije na pojavu kognitivne deteriorijacije tj.narušavanja opšteg somatskog stanja, smanjenja globalne moždane aktivnostii metaboličkih promjena mozga kod pacijenata u subakutnoj fazi insulta.
Keywords: kognicija; procjena; insult; lokalizacija lezije; korelacija