Kvantitativna analiza magnocelularnog dijela nucleus ruber-a - Vesna Gajanin; Zdenka Krivokuća; Igor Sladojević; Tatjana Bućma; Mirka Šarović Vukajlović (Биомедицинска истраживања, 2015)
Uvod. Nucleus ruber zauzima centralni dio retikularne formacije srednjegmozga, od donjeg kraja gornjih kvržica srednjeg mozga do ventralnog talamusa.Vaskularizuju ga grane P1 i P2 segmenta arteriae cerebri posterior, arteriaecommunicans posterior i arteriae choroidea anterior. Ciljevi rada su kvantitativnaanaliza neurona i vaskularne mreže magnocelularnog dijela nucleus ruber-a,kao i ispitivanje uticaja starenja na parametre kvantitativne analize.Metode. Deset srednjih mozgova odraslih lica oba pola je nakon fiksacijeu 10% rastvoru formalina ukalupljeno u parafinu. Zbog lokalizacije magnocelularnogdijela nucleus ruber-a, uzorci srednjih mozgova su presječeni uvisini sredine gornjih kvržica srednjeg mozga i idući kaudalno pravljeni susemiserijski rezovi (1,5,10...50) debljine 4 ?m, koji su bojeni Mallory metodom.Pomoću digitalne kamere slikano je intermitentno svako drugo vidno poljepod uvećanjem 400x, a dobijene fotografije su analizirane pomoću programaImageJ, uz korišćenje testnog sistema A 100. Statistička analiza je obavljenauz upotrebu programa SPSS, uz nivo značajnosti razlike od 5%.Rezultati. Prosječne vrijednosti kvantitativnih parametara neurona su iznosile:volumenska gustina 0,018 mm0, površinska gustina 3,56 mm-1 i apsolutnibroj po vidnom polju 35,39. Prosječna volumenska gustina vaskularne mrežemagnocelularnog dijela nucleus ruber-a je 0,014 mm0, površinska gustina 4,19mm-1 i dužinska gustina 90,82 mm-2. Nije postojala korelacija između godinaživota i određivanih kvantitativnih parametara neurona i vaskularne mrežemagnocelularnog dijela nucleus ruber-a.Zaključak. Ispitivani kvantitativni parametri neurona i vaskularne mrežemagnocelularnog dijela nucleus ruber-a se smanjuju sa godinama života, alismanjenje nije statistički značajno.
Keywords: nucleus ruber; neuroni; krvotok