Magnetna rezonanca dojke - Siniša Ristić; Sandra Joković; Mirjana Ćuk (Биомедицинска истраживања, 2015)
Karcinom dojke je najčešći maligni tumor u ženskoj populaciji. Mamografijai ultrazvuk su osnovni vizuelizacioni modaliteti za dijagnostiku karcinomadojke, a istraživanja su pokazala da magnetna rezonanca ima veću osjetljivostu njegovoj detekciji u odnosu na njih. Magnetna rezonanca dojke je uključenau dijagnostički algoritam karcinoma dojke, mada još uvijek nakon mamografijei ultrazvuka i u korelaciji s njima. Ipak, niska specifičnost magnetne rezonancedojke i visoka cijena njenog izvođenja ograničavaju njenu širu upotrebu.U radu su prikazane savremene mogućnosti i značaj primjene magnetne rezonanceu dijagnostici, skriningu, određivanju raširenosti bolesti karcinomadojke, kao i postterapijskom praćenju ovih bolesnica. Magnetna rezonancadojke se odlikuje velikom osjeljivošću ali slabijom specifičnošću koja se povećavaprimjenom kontrastnih sredstava (dinamička magnetna rezonancadojke). Jedna od njenih prednosti je što omogućava i izvođenje ciljanih biopsija.
Keywords: karcinom dojke; magnetna rezonanca; mamografija; ultrazvuk