Uticaj tehničkih unapređenja savremenih automobila na povrede donjih ekstremiteta pješaka - Dalibor Nedić (Биомедицинска истраживања, 2015)
Uvod. U koliziji pješaka sa automobilom povrjeđivanje donjih ekstremitetapješaka je skoro uobičajeno. Ove povrede, pored morbiditetnog, imajui neprocjenjiv forenzički značaj. Izmjene u obliku i materijalima prednjihstruktura savremenih automobila trebalo bi da djeluju protektivno na tijelopješaka prilikom kolizije.Metode. Ispitivanjem je obuhvaćena grupa pješaka povrijeđenih modelimaautomobila konstruisanim do 1990. godine (grupa A, 46 pješaka) i grupapješaka povrijeđenih modelima automobila konstruisanim poslije 1991.godine (grupa B, 51 pješak). Analizirane su učestalost i težina povrjeđivanjadonjih ekstremiteta po grupama. Podjela povreda po težini izvršena ja naosnovu kriterijuma sadržanog u Krivičnom zakonu Republike Srpske i premaAbbreviated Injury Scale (AIS).Rezultati. Povrede donjih ekstremiteta registrovane su u grupi A kod 84,8%,u grupi B kod 72,5% pješaka (p=0,144). Laku tjelesnu povredu zadobiloje 26,1% pješaka u grupi A, u grupi B 39,2% pješaka, dok je tešku tjelesnupovredu zadobilo 58,7% u grupi A, 33,3% pješaka u grupi B (p=0,041). AIS1povrede donjih ekstremiteta imalo je 26,1% pješaka u grupi A, u grupi B 39,2%pješaka, AIS2 povrede 52,2% u grupi A, 25,5% u grupi B, a AIS 3 povrede6,5% u grupi A, 7,8% pješaka u grupi B (p=0,034).Zaključak. U slučaju čeonog naleta automobila na pješaka povrjeđivanjedonjih ekstremiteta pješaka modelima automobila novije izrade manje jeekstenzivno u odnosu na povrjeđivanje starijim modelima motornih vozila.
Keywords: pješaci; povrede donjih ekstremiteta; Abbreviated injury scale