Korišćenje duvana među studentskom populacijom na severu Kosova - Јovana Cvetković; Milutin Nenadović; Мirjana Stojanović-Tasić; Nenad Milošević (Биомедицинска истраживања, 2015)
Uvod. Upotreba duvana u našoj sredini je najprisutnija kod muškaraca imladih osoba. Prema rezultatima istraživanja u svetu, upotreba duvana kodstudenata oba pola je učestalija u odnosu na vršnjake iz opšte populacije.Cilj rada je bio da se ispita učestalost pušenja duvana u grupi studenata sasevera Kosova, njihova motivacija da prestanu sa pušenjem i obaveštenosto štetnosti pušenja.Metode. 122 studenta oba pola [86 muškaraca (70,5%) i 36 žena (29,5%)] odprve do pete godine studija na Fakultetu tehničkih nauka, smer Životna sredinaje bilo uključeno u ovu studiju preseka. Osim prikupljanja demografskihpodataka korišćen je upitnik koji je sačinjen za potrebe ovog ispitivanja. Ustatističkoj obradi podataka su korišćeni χ² test i Kolmogorov-Smirnov test.Rezultati. Prema rezultatima dobijenim u našem istraživanju među studentimaprve i druge godine ima najviše pušača. Mali broj studenata dnevno pušipreko 20 cigareta - 2,3% ispitanih studenata, a 2,8% studentkinja. Od 10 do 20cigareta dnevno puši 10,5% studenata i 2,8% studentkinja, a 7,0% manje od10 cigareta. Pušenje je podjednako rasprostranjeno među mladićima (29,1%)i devojkama (22,2%), a većina je izjavila da ne želi da prestane sa pušenjem(63,7% studenata, 80,6% studentkinja). Informacije o štetnosti pušenja najčešćesu dobijali od lekara (42,6%) i roditelja (23,8%)Zaključak. U ispitanoj grupi studenata upotreba cigareta je česta, a motivacijaza prestanak pušenja mala. To zahteva da se upornije sprovode akcije kojimabi se studentima skrenula pažnja na štetnost pušenja i kojima bi im se pomogloda prestanu sa pušenjem.
Keywords: pušenje duvana; studenti; prestanak pušenja