HIV i druge polno prenosive infekcije u populaciji muškaraca koji imaju seks sa muškarcima u Bosni i Hercegovini - Jela Aćimović; Ljubica Jandrić; Nina Rodić Vukmir; Slobodan Stanić; Ljubica Bojanić; Biljana Mijović; Janja Bojanić (Биомедицинска истраживања, 2015)
Uvod. Populacija muškaraca koji imaju seksualne odnose sa muškarcima(MSM) predstavlja posebno osjetljivu grupu za prenos HIV-a i drugih polnoprenosivih infekcija.Vulnerabilnost se povećava usljed rizičnog ponašanja,marginalizovanja, stigmatizovanja kao i nedostupnosti zdravstveno-socijalnezaštite. Cilj rada je bio da se procijeni prevalencija HIV-a i odabranih polnoprenosivih infekcija te ispitaju znanje, stavovi i ponašanje u odnosu na HIV/polno prenosive infekcije u MSM populaciji u Bosni i Hercegovini, kao i dase dobijeni rezultati uporede sa istraživanjima iz 2008. i 2010. godine.Metode. Istraživanje je provedeno kao bio-bihejvioralna studija prevalencije uMSM populaciji. Obuhvaćena su ukupno 333 ispitanika, u šest gradova Bosnei Hercegovine. Istraživanje je sprovedeno u periodu septembar - decembar2012. godine, kroz dobrovoljno, anonimno i povjerljivo anketiranje. Nakoninformisanog pristanka i obavljenog savjetovanja, uzet je biološki materijalza laboratorijsko testiranje na HIV, hepatitis B, hepatitis C i sifilis.Rezultati. Istraživanje je pokazalo prisutnost rizičnog ponašanja u MSM populaciji:multipli partneri (prosječno tri različita slučajna partnera u proteklihmjesec dana), nezaštićeni seksualni odnosi (samo 20% ispitanika redovnokoristi kondom sa stalnim partnerom, 37% sa slučajnim partnerom, 4,6% prioralnom odnosu), seksualni odnosi pod uticajem alkohola (69,6% ispitanika)i droga (26,7% ispitanika) u poslednjih šest mjeseci, seksualni odnosi i saženskim osobama (45,5% ). Uprkos prisutnosti rizičnog ponašanja, 14,8%ispitanika smatra da rizik od prenošenja HIV-a ne postoji, a 41,3% da je nizak.Serološka ispitivanja pokazuju i dalje nizak nivo HIV/polno prenosivih infekcijau MSM populaciji u BiH.Zaključak. Iako postoji porast zaštitnog seksualnog ponašanja i učestalije HIVtestiranje u odnosu na ranije periode, to nije dovoljno za održavanje niskognivoa infekcije HIV/polno prenosivih infekcija. Dobijeni podaci pružajuosnovne smjernice za buduća istraživanja i formiranje preventivnih programa.
Keywords: prevalencija; HIV; polno prenosive infekcije; muškarci koji imaju seks sa muškarcima