Vaskularne intervencije kod tumora retroperitoneuma sa infiltracijom velikih krvnih sudova - Đorđe Radak; Sanja Marić; Dražan Erić; Radmil Marić; Veljko Marić; Nenad Lalović; Helena Marić Kujundžić; Mirjana Ćuk; Vjeran Saratlic; Dalibor Potpara; Velibor Simetić; Zoran Ivković; et al. (Биомедицинска истраживања, 2015)
Uvod. Uspješnost izvođenja vaskularnih rekonstrukcija, naročito velikihabdominalnih i torakalnih krvnih sudova, nije promijenila stavove većineonkoloških hirurga koji smatraju da je tumorska invazija vaskularnih strukturarelativna kontraindikacija za uklanjanje tumora. Cilj rada je pokazatida operacije retroperitonealnih tumora koji su u koliziji sa velikim krvnimsudovima imaju prihvatljiv perioperativni morbiditet i mortalitet u ranompostoperativnom toku i zadovoljavajuće udaljene rezultate.Metode. Rad predstavlja prospektivnu studiju koja obuhvata 46 bolesnika(31 muškarac) starosti između 29 i 84 godina (prosječna starost 58 godina)kod kojih je urađena resekcija i rekonstrukcija visceralnih krvnih sudovaretroperitoneuma, tokom hirurške resekcije primarnih i sekundarnih tumoraretroperitoneuma. Glavni rezultati mjerenja u ovoj studiji su rani (<30 dana)morbiditet i mortalitet, kasni (>30 dana) vaskularni morbiditet i mortalitet,primarna prohodnost vaskularne rekonstrukcije i preživljavanje.Rezultati. Resekcija donje šuplje vene sa rekonstrukcijom PTFE graftomizvedena је kod 4 bolesnika, а aortna resekcija sa rekonstrukcijom graftomkod 2 bolesnika. Rekonstrukcija portne vene bila je izvedena tokom resekcijeneoplazmi pankreasa i neoplazme jetre u 3 bolesnika. Resekcija i rekonstrukcijagornje mezenterične arterije kod 2 bolesnika, zajedničke ilijačne arterijekod 2, zajedničke ilijačne vene u 3 bolesnika. Lijenalna, femoralna i donjamezenterična arterija rekonstruisane su kod 3 bolesnika. Tridesetodnevnimortalitet bio je 8,7% (4 bolesnika). Opšti tridesetodnevni morbiditet bio je17,39%, dok rani vaskularni morbiditet uključuje krvarenje na arterijskoj ilivenskoj anastomozi kod 2 bolesnika i ranu trombozu vaskularnog grafta kod2 bolesnika. Primarna prohodnost vaskularne rekonstrukcije za 12 mjesecibila je 80%, a preživljavanje 56,5%. Tokom perioda praćenja 26 bolesnika jebilo živo, bez recidiva osnovne bolesti. Kumulativna stopa preživljavanja bilaje 64,3% i 48,2% za 1 i 3 godine.Zaključak. Istovremene rekonstruktivne vaskularne procedure dozvoljavajuresekciju tumora koji zahvataju vaskularne strukture sa prihvatljivim ranimi kasnim morbiditetom i mortalitetom.
Keywords: retroperitonealni tumor; tumorska invazija; krvni sudovi; vaskularna rekonstrukcija