Analiza osobina ličnosti štićenika Kazneno-popravnog zavoda Foča koji nisu počinili ubistvo - Dragan Jovanović; Milan Novaković; Novica Petrović; Aleksandra Salamadić (Биомедицинска истраживања, 2015)
Uvod. Veliki broj dosadašnjih istraživanja dokazuje da postoji povezanostizmeđu strukture ličnosti, odnosno pojedinih crta ili osobina ličnosti i eventualnogkriminalnog ponašanja. Uočeno je da u kriminalnoj populaciji ima15-25% psihopata (disocijalni poremećaj ličnosti) a kod počinilaca nasilnihkrivičnih djela taj broj je i dvostruko veći. U opštoj populaciji ih je 1-3%. Ciljrada je da se izvrši analiza osobina ličnosti štićenika Kazneno-popravnogzavoda Foča koji nisu počinili ubistvo (počinioci nehomicidnih djela), dase utvrdi povezanost tih djela sa osobinama ličnosti štićenika i da li postojiopasnost da štićenici nehomicidnih delikata učine teže delikte.Metode. Studija je kontrolisana, korelaciona, koja obuhvata 72 štićenika Kazneno-popravnog zavoda Foča, koji nisu počinili ubistvo. Kontrolna grupase sastoji od 60 lica koji ispoljavaju agresivnost u društveno dozvoljenim aktivnostima- članovi Lovačkog udruženja Foča. U svrhu eksploracije osnovnogproblema i ciljeva istraživanja korišten je psihološki test Profil indeks emocija(PIE test) i podaci i dokumentacija iz Kazneno-popravnog zavoda Foča.Rezultati. Kod štićenika nehomicidalnih djela, češće nego u kontrolnoj grupi,utvrđen je disocijalni poremećaj ličnosti (9,7% u grupi štićenika, 3,3% u kontrolnojgrupi), ali ova razlika nije statistički značajna (p=0,181). Kod 22 (30,5%)štićenika dijagnostikovan je neki od poremećaja ličnosti, a u kontrolnoj grupikod 8 (13,3%) i ova razlika je statistički značajna (p =0,022). Nisu utvrđenestatistički značajne razlike vrijednosti percentila i skorova PIE testa izmeđuštićenika i kontrolne grupe.Zaključak. Kod štićenika nehomicidalnih djela, češće nego u kontrolnoj grupi,susreću se devijantne osobine i poremećaji ličnosti koje su realan precipitirajućii predisponirajući faktor da se počine i teži delikti.
Keywords: nehomicidanti; crte ili osobine ličnosti; poremećaji ličnosti; delikti; povezanost