Nedostaci sadašnjeg sistema vrednovanja naučnika – kako ga usavršiti? - Ljiljana Vučković-Dekić (Биомедицинска истраживања, 2014)
Nova grana scijentologije - scijentometrija - je prevenstveno oformljenaza potrebe bibliotekarstva, ali su neki bibliometrijski indikatori počeli dase koriste i za potrebe vrednovanja rada naučnika. Ti indikatori mogu bitikvantitativni (od kojih su najznačajniji broj publikacija i analiza njihove citiranosti)i kvalitativni (ekspertsko mišljenje), a postoje i brojna međustanja. Svipostojeći indikatori imaju svoje prednosti i svoje nedostatke. Kako se smatrada postojeći sistem evaluacije nije savršen, izneti su i neki predlozi da sepostojeći sistem koriguje i usavrši. Zasada se čini najvažnijim da se prilikomevaluacije pojedinca koristi najveći mogući broj postojećih pokazatelja, jersvaki od njih delimično koriguje nedostatke prethodnog. Samo na taj načinevaluator može biti siguran da je vrednost pojedinca procenio na najboljimogući način, odgovorno i etički.
Keywords: naučnici; vrednovanje; scijentometrija