Primarni ekstraskeletalni Ewing-ov sarkom torakalnog zida – prikaz bolesnika - Ljubomir Stajčić; Saša Vujnović; Violeta Kovačević Radosavljević; Daliborka Marić; Dragana Tomić; Siniša Vujmilović; Dragan Stojanov (Биомедицинска истраживања, 2014)
Uvod. Ektraskeletalni Ewing-ov sarkom (EES) je neuroektodermalni tumorkoštanog porijekla, koji se najčešće javlja u drugoj deceniji života. EES jeizuzetno rijedak tumor. Cilj rada je prikazati RTG i CT nalaze kod rijetkogoblika torakalne lokalizacije EES kao što je slučaj kod našeg pacijenta.Prikaz bolesnika. U radu predstavljamo EES porijekla lijeve visceralnepleure, koji je dijagnostikovan kod dvadesetjednogodišnjeg muškarca, saneodređenim bolom u ramenu. Inicijalno je načinjena radiografija grudnogkoša, na kojoj je uočena pleuralna efuzija i jasno ograničena mekotkivna masaduž lijevog lateralnog torakalnog zida. Neposredno urađena je kompjuterizovanatomografija grudnog koša, koja jasnije prikazuje difuznu distribucijumultiplih nodularnih mekotkivnih zadebljanja pleure lijevog hemitoraksa.Histološki je dokazan EES visceralne pleure.Zaključak. EES - primitivni neuroektodermalni tumor je rijedak tumor kojitreba razlikovati od drugih tumora malih okruglih ćelija na osnovu njegovemorfologije i laboratorijskih nalaza. Iako je ekstremno rijedak , EES treba dabude uzet u obzir u diferencijalnoj dijagnozi primarnih tumora zida grudnogkoša.
Keywords: ektraskeletalni Ewing-ov sarkom; tumori torakalnog zida