Značaj ultrazvučnog skrininga za dijagnostiku i liječenje razvojnog poremećaja kuka - Marinko Domuzin; Aleksandar Jakovljević; Predrag Grubor; Darko Jović; Milorad Maran; Milan Grubor; Milić Lazić (Биомедицинска истраживања, 2014)
Uvod. Uvođenje ultrazvuka u dijagnostiku razvojnog poremećaja kuka(RPK) osamdesetih godina prošlog vijeka doprinijelo je njegovom ranomotkrivanju, a time i liječenju ovog poremećaja. Klinički pregled se pokazaonedovoljnim za uspješno liječenje. RPK je češći kod djevojčica, a različitoje zastupljen i regionalno. Na nastanak RPK utiču egzogeni i endogenifaktori. Cilj rada je bio da se utvrdi učestalost RPK dijagnostikovanih u Kliniciza ortopediju i traumatologiju KC Banja Luka kod djece do navršene jednegodine i uspješnost liječenja neoperativnim putem.Metode. U kabinetu za ultrazvuk (UZV) Klinike za traumatologiju aparatom„LOGIQ 5“ od januara do juna 2008.godine pregledano je 506 beba standardnommetodom po Grafu. Kod djece sa nestabilnim kukovima korištenje četverofazni sonoscrining (Harcke-Graf-Clarke). U postupku kontrole djecenakon aplikacije Pavlikovih remenčića primjenjivan je i prednji pristuppo Suzukiju. Pored UZV dijagnostike korištena je i radiografija. Za statističkuobradu podataka korišten je analitičko-statistički sistem SPSS verzija 18.Rezultati. U prvih šest mjeseci pregledano je 506 djece među kojima je uzrastaod jednog mjeseca bilo 350 (69%), dva mjeseca 9 (17,9%), između drugog ičetvrtog 48 (9,4%), preko četvrtog 17 (3,3%). Od ukupnog broja pregledanihviše je bilo ženske djece, 293 (58%). Dominantan tip kuka je bio Ib poGrafu, 342 (67,2%), a tip IIIb i IV nisu nađeni u ispitivanoj grupi. Dodatnadijagnostika je bila potrebna kod 68 (13,4%) djece. Praćeno je 56 (11,06%)odojčadi, od toga 53 (10,47%) djevojčice. Liječenje Pavlikovim remenčićimaprovedeno je kod 9 (17,78%) odojčadi, gips u humanom položaju kod 2 (3,57%)odojčeta, a u jednom slučaju (1,78%) je primjenjivana trakcija, a potom gipsu humanom položaju. Srednja vrijednost ugla alfa na kraju liječenja desno62°, lijevo 60°, a beta 53° desno i 58° lijevo.Zaključak. Klinička incidenca RPK u ispitivanoj grupi bila je 11,06%, a ultrazvučna1,77%. Dodatna dijagnostika je rađena kod 68 (13,4%) djece, a liječenjeRPK je bilo isključivo neoperativno.
Keywords: razvojni poremećaj kuka; rana dijagnoza; ultrazvučna dijagnostika