Neoperativnо liječenje ekstenzionih suprakondilarnih preloma humerusa-tip III ortopedskom repozicijom kod djece - Vlado Mirošljević; Mirko Raković; Mirko Šatara; Zoran Rakonjac (Биомедицинска истраживања, 2014)
Uvod. U radu se istražuje mogućnost neoperativnog liječenja suprakondilarnihfraktura humerusa ekstenzionog tipa kod djece uzrasta od 5-10 godina.Metode. Obrađeno je 51 dijete sa suprakondilarnim prelomom humerusaliječeno tokom perioda od dvije godine (1998-2000) na Dječjoj hirurškojklinici u Banjaluci. Od ukupnog broja preloma, 21 prelom je tip III. Lateralnopomjeranje distalnog fragmenta bilo je prisutno kod 16 djece, dok je kodpreostalih 5 djece pomjeranje bilo medijalno. Sve repozicije rađene su u opštojanesteziji, pod kontrolom portabilnog rentgen aparata. Dužina imoblizacijeiznosila je 3-4 nedjelje.Rezultati. Kod 70% djece repozicije je bila uspješna bez značajnije naknadneredislokacije. Kod petoro djece je zbog naknadne dislokacije rađena ponovozatvorena repozicija. Kod jednog pacijenta urađena je otvorena repozija ifiksacija fragmenata Kurschner-ovim iglama.Zaključak. U oko 80% slučajeva moguć je efikasan konzervativni tretmansuprakondilarnog preloma tip-III. Operativno liječenje treba ostaviti za strogoindikovane slučajeve.
Keywords: suprakondilarni prelomi tip-III; neoperativni tretman; djeca