Učestalost i karakteristike infekcija urinarnog trakta kod djece u prvoj godini života hospitalizovane na Klinici za dječje bolesti Banja Luka - Svjetlana Stoisavljević-Šatara; Duško Jović; Krsto Jandrić; Svjetlana Milanović; Snežana Petrović-Tepić; Vlastimir Vlatković (Биомедицинска истраживања, 2014)
Uvod. Infekcije urinarnog trakta (IUT) su poslije respiratornih, najčešće infekcijeu dječjem uzrastu.Cilj rada je bio utvrditi učestalost urinarnih infekcija,njihove etiološke i kliničke osobitosti kod djece u prvoj godini života, koja suhospitalizovana na Klinici za dječje bolesti tokom jednogodišnjeg perioda.Metode. Istraživanje je provedeno u periodu od 01.01.2010. do 31.12.2010. god.na Klinici za dječje bolesti Banja Luka. Analizirano je ukupno 126 pacijenatauzrasta 0-12 mjeseci kod kojih je verifikovana IUT. Svi pacijenti su podijeljeniu 4 starosne grupe (I: 0-28 dana života; II: 29 dana-3 mjeseca; III: 4-8 mjeseci;IV: 9-12 mjeseci). Ispitanici su podvrgnuti ispitivanjima koja su, zavisnood indikacija, obuhvatala laboratorijske i mikrobiološke testove, ultrazvukabdomena i mikcionu cistouretrografiju.Rezultati. Djeca hospitalizovana zbog IUT u prvoj godini života učestvujuu strukturi ukupnog hospitalnog morbiditeta sa 3,18%. Infekcije se češćejavljaju kod dječaka, što je posebno izraženo u novorođenačkom periodu,(79% dječaka prema 21% djevojčica). Infekciju po tipu akutnog pijelonefritisaimalo je 110 (87,3%) djece. Kod 50% dojenčadi IUT se ispoljila u prva 3 mjesecaživota, zatim od 4-8 mjeseca. Najčešći izolovan uropatogen je Escherichia coli(52,38%), oblik terapije parenteralni (96,03%), a ukupno trajanje terapije 8-10dana. Na ultrazvučnom pregledu abdomena znake proširenog pijelokanalnogsistema imalo je 31,75% djece. Od učinjene 43 mikcione cistouretrografijevezikoureteralni refluks je nađen u 23,2% djece.Zaključak. IUT su se najčešće javljale u prva 3 mjeseca života, po tipu akutnogpijelonefritisa sa nespecifičnom simptomatologijom, češće kod dječaka. Najčešćiuropatogen je bila Escherichia coli, a način liječenja parenteralni. Vezikoureteralnirefluks je nađen kod 23,2% djece kod koje je učinjena mikcionacistouretrografija.
Keywords: infekcije urinarnog trakta; novorođenčad; dojenčad; akutni pijelonefritis