Sideropenijska anemija u generativnom periodu žena: rezultati istraživanja u Domu zdravlja Banja Luka - Biljana Djukic; Sandra Hotić Lazarević; Daliborka Tadić; Dalibor Mihajlović (Биомедицинска истраживања, 2014)
Uvod. Anemija usljed deficita željeza je veoma važan javno-zdravstveniproblem i ima veliki uticaj na zdravlje stanovništva. Svjetska zdravstvenaorganizacija (SZO) procjenjuje da je više od 30% stanovništva anemično, odkojih se 50% može pripisati anemiji usljed nedostatka željeza. Smatra se dasu ovi podaci SZO najprecizniji i da su odraz globalne anemije. Zemlje bezobavljenih istraživanja treba ohrabriti da prikupljaju podatke. Baze podatakapružaju pouzdan metod za praćenje napretka ka eliminaciji anemije i efikasnosttrenutne strategije za kontrolu anemije. Cilj rada je bio da se utvrdi uticajgenerativnog perioda kod žena na pojavu sideropenijske anemije.Metode. Istraživanje je proteklo kao prospektivna, opservaciona, kohortnastudija u JZU Doma zdravlja u Banja Luci. Istraživanje je obuhvatilo 236 ženau generativnom periodu i u postmenopauzi. Podaci su prikupljeni na osnovukliničkog pregleda i laboratorijskih nalaza koji su popunjeni u upitnik dizajniranza potrebe istraživanja. Anketni upitnik je baziran na Kliničkom vodičuza anemiju koji je izdalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RepublikeSrpske 2009. godine.Rezultati. Žene u generativnom periodu su oboljele od anemije u 79,2%slučajeva, a žene u postmenopauzi u 20,8%. Značajno veći procenat žena generativnogperioda, koje navode da su prihodi njihovog domaćinstva dovoljniza troškove ishrane, se nalazi u kategoriji umjerenog rizika (2-3 faktora rizikaza nastanak sideropenijske anemije u generativnom periodu), za razliku odžena čiji prihodi nisu dovoljni za toškove ishrane,a koje se u većem procentunalaze u kategoriji sa najvećim stepenom rizika.Zaključak. Žene u generativnom periodu u većem procentu oboljevaju odsideropenijske anemije u odnosu na žene u postmenopauzi. Karakteristikegenerativnog perioda su bile uzrok pojave sideropenijske anemije, jer nije bilorazlike u korištenju namirnica bogatih željezom i socioekonomskom statusukod žena u generativnom periodu u odnosu na žene u postmenopauzi.
Keywords: sideropenijska anemija; generativni period; ishrana