Senzitivnost parametara konfokalne skening laser oftalmoskopije kod pacijenata sa glaukomom u odnosu na zdravu populaciju - Bojana Markić; Milka Mavija; Emira Ignjatić; Vesna Ljubojević (Биомедицинска истраживања, 2014)
Uvod. Lokalizovani defekti retinalnog sloja nervnih vlakana (retinal nervefibre layer, RNFL) najčešće se javljaju u ranom glaukomu sa učestalošću oko20%. Heidelberg Retina Tomograf (HRT 3) je konfokalna skening laser oftalmoskopijadizajnirana kako bi olakšala objektivnu i kvantitativnu procjenupapile i RNFL. Cilj rada je bio da ispitamo dijagnostičku mogućnost HRT 3da razdvoji zdrave od očiju sa glaukomom i sa prisutnim lokalizovanim defektimaRNFL i, da ustanovimo kako je stadijum oboljenja uticao na njegovudijagnostičku sposobnost.Metode. Statistički su analizirani podaci dobijeni pregledom HRT 3 i red-freefotografijom fundusa 12 očiju sa glaukomom sa prisutnim lokalizovanimdefektima RNFL i 14 očiju zdravih ispitanika kontrolne grupe.Rezultati. Mjera oblika ekskavacije (Cup Shape Measure, CSM) je parametarkoji je pokazao najveću dijagnostičku preciznost kako globalno (AUC:0,88) tako i u sektorima javljanja lokalizovanih defekata RNFL (AUC: 0,85),odnosno temporo-superiorno i temporo-inferiorno. U ranom i umjerenomstadiju bolesti, skor vjerovatnoće glaukoma (Glaucoma Probability Score, GPS)se pokazao kao sposobniji od Moorfields-ove analize regresije (MoorfieldsRegression Analysis, MRA) da razdvoji oči sa glaukomom i lokalizovanimdefektima RNFL od zdravih i to sa relativno visokom senzitivnošću (83% i78%) u sektorima u kojima su bili prisutni lokalizovani defekti RNFL verifikovanired-free fotografijom fundusa. Analiza RNFL prikazana na izvještajuHRT 3 kao grafikon RNFL profila se pokazala kao statistički značajna daukaže na prisustvo lokalizovanih defekata u odnosu na red-free fotografijupapile i RNFL.Zaključak. Konfokalna skening laser oftalmoskopija primijenjena kod pacijenatasa ranim i umjerenim stadijumom glaukoma i prisutnim lokalizovanimdefektima RNFL, pokazala se kao pouzdana za otkrivanje morfoloških promjena,a kao najbolji indikatori su se pokazali CSM i GPS.
Keywords: glaukom; lokalizovani defekti RNFL; HRT 3; red-free fotografija fundusa