Faktori rizika za kardiovaskularne bolesti i ishod reperfuzione terapije nakon infarkta miokarda sa ST elevacijom - Srdjan Lozo (Биомедицинска истраживања, 2014)
Uvod . Faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti (KVB) mogu se podijeliti na nepromjenljive i promjenljive. Osnovni oblik terapije akutnog infarkta sa ST elevacijom (STEMI) je reperfuziona terapija. Nema dovoljno podataka da li prethodni faktori rizika utiču na uspjeh reperfuzione terapije. Procjena uspješnosti reperfuzione terapije se može lako izvršiti određivanjem stepena rezolucije ST segmenta. Cilj rada je bio da utvrdi povezanost pojedinih faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti i stepena rezolucije ST segmenta poslije primjene reperfuzionih procedura nakon STEMI. Metode . U studiju je uključeno 156 bolesnika, od kojih su 134 liječena primar - nom perkutanom koronarnom intervencijom (PPCI), a 22 bolesnika fibrin - olitičkom terapijom. Bolesnicima su prilikom prijema uzimani standardni anamnestički podaci sa osvrtom na prisustvo prethodnih faktora rizika. Na osnovu nalaza standardnog 12-kanalnog EKG registrovanog pri prijemu bolesnika i EKG poslije 90 ± 15 min nakon završetka reprefuzione terapije određivan je stepen rezolucije ST segmenta po metodologiji Schrodera i sar. Pacijenti su podijeljeni u 3 grupe prema veličini rezolucije ST segmenta: kompletna rezolucija ST segmenta (>70%); parcijalna rezolucija ST segmenta (30-70%); bez rezolucije ST segtmenta (<30%). Rezultati . Nije utvrđena statistički značajna razlika u učestalosti većine kar - diovaskularnih faktora rizika među podgrupama bolesnika sa kompletnom, parcijalnom i bez rezolucije ST segmenta (pol: p=0,452; porodična predispo - zicija: p=0,849; hiperlipidemija: p=0,92; pušenje: p=0,651; prethodni infarkt: p=0,603; diabetes mellitus tip 2: p=0,147). Značajna razlika u učestalosti među grupama postoji za hipertenziju (p=0,041). Zaključak . Prisustvo hipertenzije kao faktora rizika za nastanak KVB utiče na stepen rezolucije ST segmenta poslije primijenjene reperfuzione terapije nakon STEMI, odnosno na uspješnost ove terapije.
Keywords: faktori rizika; procjena uspješnosti reperfuzije; rezolucija ST segmenta