Povećana izraženost receptora vaskularnog endotelijalnog faktora rasta u recidivu karcinoma dojke - Zoran Aleksić; Brano Topić; Ivanka Rakita; Predrag Dašić; Marina Vižin; Aleksandar Guzijan; Milka Vještica; Dalibor Grahovac; Zdenka Gojković (Биомедицинска истраживања, 2013)
Uvod. Histološki gradus (HG), koji označava zrelost tumora, i nuklearni gradus (NG), koji predstavlja nuklearnu morfometriju, važni su prognostički faktori karcinoma dojke. Sa progresijom tumora povezan je i vaskularni endotelijalni faktor rasta (VEGF). Cilj rada je da se korelira stepen diferenciranosti tumora sa izraženošću receptora za VEGF u recidivu karcinoma dojke. Metode. Ukupno je analizirano 40 uzoraka recidiva karcinoma dojke i 45 uzoraka primarnog tumora. Određeni su histološki i nuklearni gradusi i u primarnom tumoru i u recidivu, te izraženost receptora za VEGF. Rezultati. U ispitivanom uzorku najučestaliji je duktalno invazivni karcinom (75,3%). Histološki gradus I je češći od gradusa III i bilo ih je 27,4% naspram 13,7%. Bilo je 24,7% slučajeva nuklearnog gradusa (NG) I, 46,6% slučajeva NG II i 28,8% slučajeva NG III. Od ukupno 85 testiranih uzoraka na receptore za VEGF samo je u jednom uzorku primarnog karcinoma dojki bio poziti?van receptor za VEGF, ali je u 15,1% uzoraka recidiva receptor za VEGF bio pozitivan. Ispitivanjem odnosa histoloških gradusa i receptora za VEGF nije nađena statistička značajna razlika u broju uzoraka sa pozitivnim receptorom za VEGF između različitih histoloških gradusa (Pearson Hi2=4,79; p=0,571). Međutim, nađena je značajna razlika u pozitivnosti receptora za VEGF u uzoricima različitih nuklearnih gradusa. Receptor za VEGF je bio srazmjerno manje zastupljen u NG II u odnosu na druga dva gradusa (Mann Whithey U= 272,0; p=0,05 za NG I i NG II i Mann Whithey U=306.000 p=0,02 za NG II i NG III). Zaključak. Receptor za VEGF je bio pozitivan u uzorcima recidiva karcino?ma dojke i ekspresija receptora VEGF bila je češća u slabije diferenciranim karcinomima.
Keywords: karcinomi dojki; histološki i nuklearni gradus; receptori za VEGF